radyobir
radyobir

YSK kararına Avrupa'dan tepkiler

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verdiği iptal kararının, "seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyele sahip olduğunu" ifade etti.

07 Mayıs 2019 08:09 | Kategori: Dünya

Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 31 Mart'taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal eden YSK'nın kararının, "seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyele sahip olduğunu" belirtti. Jagland, sözcüsü Daniel Holtgen aracılığıyla yaptığı açıklamada, "özgür ve adil seçimler için gerekli şartlardan seçim gününden önce emin olunmalı, sonra değil" ifadesini kullandı.



Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın yenilgiyi kabul etmediğini ve insanların iradesine karşı hareket ettiğini" belirtti.

Piri, "AKP YSK’ya İstanbul’daki yerel seçimleri yenilemesi için baskı yaptı. Bu, Türkiye’de seçimler yoluyla iktidarın demokratik değişiminin güvenilirliğinin sonu demek" diye ekledi.



Claudia Roth: YSK yıkıcı bir sinyal verdi

YSK'nın İBB seçimlerinin yenilenmesi kararına Alman siyasetçilerden de tepkiler gelmeye başladı. Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, kararın "tepeden yapılan güçlü baskının sonucu" olduğunu söyledi.



Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının iptali ve seçimlerin yenilenmesine yönelik kararına Almanya'dan ilk tepkiler gelmeye başladı.

Yeşiller partili Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, YSK kararının çok ciddi bir sinyal olduğunu belirterek "Seçim Kurulu'nun kararı tepeden yapılan son derece güçlü baskının sonucudur. Sinyal yıkıcı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP'nin yerel seçimlerden sonra demokratik değişim umut edenlerin hepsine kötü bir ders vermek istediği görülüyor” şeklinde konuştu.

Demokratik koşulların görüntüde bile sürdürülemediğini söyleyen Roth, "Burada seçimlerin her şeyden çok, sonuçlar hükümdarın hoşuna gitmediği için tekrar edildiği endişesi ortadadır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hür Demokrat Parti (FDP)'nin liste başı adayı olan Nicola Beer de bir açıklama yaptı. Beer Twitter üzerinden paylaştığı mesajında "Erdoğan yenilgiyi kabullenmedi. Böyle bir Türkiye artık AB'nin ortağı olamaz” dedi.



Sol Parti lideri Katja Kipping de Twitter'da "Erdoğan seçim sonuçları ona uymadığı için İstanbul'da seçimleri yeniliyor. Federal hükümet seçilmiş Belediye Başkanı İmamoğlu'nu desteklemeli” ifadelerini paylaştı.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI