radyobir
radyobir

"ABD'nin verdiği silahların tümü IŞİD'in elinde"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika'nın verdiği silahlar tamamiyle DEAŞ'ın (IŞİD) eline geçti. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Şu anda o silahlarla Irak'ın yüzde 40'ı işgal edilmiş durumda." dedi.

01 Kasım 2014 09:30 | Güncelleme :01 Kasım 2014 11:20 | Kategori:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgedeki mesele sadece bir Kobani meselesi değil, şu anda çok az sivilin yaşadığı, 200 bin sivilin Türkiye'ye sığındığı Kobani, bölgede yaşanan acının, trajedinin ortaya çıkan sonucun inanın çok cüzi bir kısmıdır ve bunun da istismarı yapılmaktadır" diye konuştu.
"Kobani niye böyle bir stratejik konuma getirilmiştir, bunun üzerinde düşünmemiz lazım" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Ne var burada acaba? Petrol mü, altın mı, elmaslar mı var? Neden acaba Kobani? Bunun üzerinde durmak gerekir. Kaldı ki bugün Kobani'yi bombalayanlar, koalisyon güçleri, açık söylüyorum; dost acı söyler, ama gerçeği söyler, bu gerçeği söylemek zorundayım. Bakınız, Hama vurulmuştur sesleri çıkmamıştır. Humus vurulmuştur, insanlar öldürülmüştür, sesleri çıkmamıştır. Deyr ez-Zor vurulmuştur, sesleri çıkmamıştır. Bütün onlar vurulurken, sesleri çıkmayanlar acaba Türkiye'nin sınırındaki Kobani ile ilgili niye bu kadar böyle aceleci, dünyanın her yerinde bunu stratejik konuma taşıdılar?  Onlar için bunun stratejik önemi nedir? Dünyanın 10 bin kilometre ötesinde Kobani, stratejik önemi ne? Benim sınırımda burası. Eğer stratejik bir konumu olacaksa benim için olmalı, onlar için olmaması lazım. 200 bin insan zaten oradan çıkmış vaziyette, şu anda boş bir Kobani var. Dediler ki; 'biz PYD'ye silah yardımı yapmamız lazım.' Ben de kendilerine 'yanlış yaparsınız' dedim. 'Çünkü PYD bir terör örgütüdür. Şu an Kobani'de zaten sivil halk bize geçti. Orada bin, iki bin savaşçı var, bu attığınız silahlar DEAŞ'ın eline geçerse bunu neyle izah edeceksiniz?' Ne oldu?"
Atılan silahların bir bölümünün DEAŞ'ın eline geçtiğini ifade eden Erdoğan, diğer bölümün de oradaki bin, iki bin kişinin eline geçtiğini söyledi.
Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Neye benziyor bu? Aynen DEAŞ, Suriye'den Irak'a girdiği zaman ilk girdiği yer neresiydi? Musul. Musul'a girdiği zaman Irak'ın merkezi hükümetin ordusu ne yaptı? Musul'u terk etti, ama silahları bırakarak kaçtı. Kimindi bu silahlar, kimler bu silahları vermişti? Bir baktık ki Amerika'nın Irak ordusuna vermiş olduğu silahlar tamamıyla, DEAŞ'ın eline geçti. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Şu anda o silahlarla Irak'ın yüzde 40'ı işgal edilmiş durumda. Aynı şekilde Suriye'de de belli bir bölüm işgal edilmiş vaziyetti. Bütün o olaylara bakarken, Irak şehirlerinde on yıllardır insanlar ölürken uluslararası toplum sustu, şu anda da susuyor. Şunun altını çizerek ifade etmek durumundayım; Batı'nın Ortadoğu'ya karşı sergilediği çifte standartlı tutum, Ortadoğu'da vicdanları çok derinden etkiliyor ve etkisi yıllarca silinmeyecek tahribatlara zemin hazırlıyor. Bu çifte standartlı durum son bulmadığı, küresel adalet tesis edilmediği müddetçe Ortadoğu'da ya da diğer bölgelerde bu tahribat daha da artacaktır. Batı da bu tahribattan uzak kalmayacaktır. Yaklaşan bu tehlikeyi hepimizin görmesi gerekiyor. Avrupa'nın bu tehlikeyi özellikle görmesi gerekiyor."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI