radyobir
radyobir

"Amerikan ekonomisi yavaşlıyor"

Maliye Bakanı Jenet Yellen Amerikan ekonomisinin yavaşladığını belirtti. Yellen bununla birlikte bir kez daha resesyonun kaçınılmaz olmadığını söyledi.

25 Temmuz 2022 07:50 | Kategori: ABD

Amerikan ekonomisinin büyümesinin yavaşladığını kaydeden Yellen, resesyon riski olduğunu kabul etti ama ekonomide gerilemenin kaçınılmaz olmadığını belirtti.

Yellen bu açıklamaları NBC televizyonuna yaptı.

Maliye Bakanı, güçlü işe alım rakamlarının ve tüketici harcamalarının Amerikan ekonomisinin resesyonda olmadığını gösterdiğini söyledi.

Amerika’da işe alım rakamları Haziran ayında 372 bin olarak gerçekleşmişti. Ülkedeki işsizlik oranı da %3,6. Dört ayrdır üst üste işe alımlar 350 binin üzerinde.

"Bu resesyondaki bir ekonomi değil” ifadesini kullanan Yellen, "Ama büyümenin yavaşladığı bir geçiş dönemindeyiz ve bu gerekli ve uygun” ifadelerini de kullandı.

Geçen hafta işsizlik başvuruları 8 ayın zirvesinde olmuştu.

Yellen, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve Merkez Bankası FED’in son dönemdeki faiz artışlarının yükselen fiyatları kontrol altına almaya yardımcı olduğunu belirtti.

Buna ek olarak Biden yönetimi Stratejik Petrol Rezervleri’nden petrol satıyor. Yellen bunun şimdiden yakıt fiyatlarının düşmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Yellen, son haftalarda petrol fiyatlarının galon başında 50 cent düştüğünü ve boru hattındaki düşüşün daha fazla olması gerektiğini kaydetti.

Yellen, FED’in daha geniş bir ekonomik gerilemeye neden olmadan fiyatları aşağı çekmek için ekonomiyi yeterince soğutabileceğini umduğunu da belirtti.

"Resesyonu kesinlikle önleyeceğiz demiyorum” diyen Yellen, "Sanırım iş piyasasını güçlü tutan ve enflasyonu aşağı çeken bir yol var” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar Amerikan ekonomisinin ikinci yarıda sadece yüzde 0,4 büyüyeceğini tahmin ediyor.​

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI