radyobir
radyobir

"Maestro" yerden yere vurulurken oyuncuya övgüler yağdı

Maestro, geçen ay sınırlı sayıda sinema salonunda izleyiciyle buluştuktan sonra 20 Aralık'ta Netflix'te gösterime girdi. Biyografik dramanın adı, şimdiden büyük ödüllerle yan yana anılmaya başladı.

25 Aralık 2023 05:58 | Kategori: Kültür & Sanat

Film, orkestra şefi ve besteci Leonard Bernstein'le aktris Felicia Montealegre Cohn Bernstein arasındaki uzun süreli ilişkiyi merkeze alıyor.

7 dakika ayakta alkışlandı

Bernstein'i canlandıran Bradley Cooper, Josh Singer'la birlikte senaryoyu da kaleme aldı. 48 yaşındaki aktörün aynı zamanda yönetmen koltuğunda da oturduğu filmde, eşi Felicia rolünde Carey Mulligan yer alıyor.

Eylülde prestijli Venedik Film Festivali'nde prömiyerini yapan biyografik film, 7 dakika boyunca ayakta alkışlanmış ve eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 79 gibi yüksek bir puan elde etmeyi başarmıştı.

4 dalda Altın Küre adayı

Şimdiden eleştirmenlerden övgü dolu yorumlar alan film, Drama Dalında En İyi Sinema Filmi, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında 4 Altın Küre adaylığı elde etmeyi başardı.

Sinemaseverler de geçen hafta Netflix'te gösterime giren film hakkındaki görüşlerini belirtmeye başladı.

38 yaşındaki Mulligan'ın performansı "filmin yıldızı" gibi övgü dolu yorumlar alırken, pek çok izleyici yapımın kendisini "gereksiz" diye nitelendirerek kusurlu buldu.

Sosyal medyada hayal kırıklıklarını dile getiren çok sayıda kişi, filmi "Bernstein'in sanatsal başarılarını küçümsemekle" ve "söyleyecek hiçbir ilginç şeyi olmamakla" suçladı.

Pek çok kişi de filmi "Oscar tuzağı" olmakla suçladı ve Bradley'nin "Oscar'a olan özlemini utanmazca ortaya koyduğunu" ve bunun sonucunda da filmin olumsuz etkilendiğini söyledi.

"Yapmacık"

Bir izleyici Maestro'yla ilgili şu yorumu yaptı:

Az önce Maestro'yu izledim ve üzgünüm, harika değildi. Zordu. Bir şeyi yapmacık olarak tanımlamaktan nadiren hoşlanırım ama salondan çıkarken bu kelimeden kaçamadım. Bir arkadaşım jenerik akarken 'Muhasebeci de olabilirdi ve bu bir şeyi değiştirmezdi' dedi.

Bir diğer izleyiciyse şöyle yazdı:

Maestro'yla hiç bağlantı kuramadım. Harika görünüyor ama Cooper'ın performansı o kadar içinden çıkılmaz bir şekilde Oscar'a duyduğu özlemle bütünleşmiş ki. Bu filmi yapması için başka bir motivasyon bulamadım.

Üçüncü bir kişi de şöyle dedi: 

Maestro'nun sadece 10. dakikası ama hiç bir filmin Oscar almak için çok uğraştığı hissine kapıldığınız oldu mu?

"Etkilenmedim"

Bu yoruma katılan bir kişi de filmle ilgili şu yorumu yaptı:

Maestro'nun 10. dakikası ve bu belki de yılın en Oscarlık filmi, aman Tanrım.

Başka bir izleyici de Cooper'ı eleştirdi:

Maestro büyük bir Oscar adayı. Aynı zamanda umutsuzca büyük bir Oscar yarışmacısı olmaya çalışan bir film gibi kokuyor. Carey Mulligan hariç, Bradley Cooper'ın (yönetmen ve başrol) çok uğraştığını söyleyebilirsiniz ama ben etkilenmedim.

"Oscar takıntısı olmasa harika olabilirdi"

Bir sosyal medya kullancısı da şöyle yazdı:

Bradley Cooper'ın Oscar kazanma takıntısı olmasaydı, Maestro çok daha iyi (hatta harika) bir film olurdu.

Cooper'la birlikte başrolü paylaşan Britanyalı aktrisi öven bir kullanıcı ekledi:

Carey Mulligan gerçek bir iş yapmak için çok çabalarken, filmin diğer her bir yönü mümkün olan en iğrenç, samimiyetsiz, utanmaz şekilde 'LÜTFEN BANA OSCAR VERİN' diye bağırıyor.

Daha gösterime girmeden tartışma yaratmıştı

Bradley Cooper'ın ünlü besteciyi canlandırmak için protez burun takması, Yahudi cemaatinin önde gelen üyelerinin sert eleştirilerine neden olmuştu.

Cooper'ın protez burnunu yapan Oscar ödüllü makyaj sanatçısı Kazu Hiro da eylülde Venedik Film Festivali'nde düzenlenen basın toplantısında özür dilemiş ve şöyle demişti: 

Bunun olmasını beklemiyordum. Birilerinin duygularını incittiysem özür dilerim. Benim ve Bradley'nin amacı Lenny'yi olabildiğince gerçekçi bir şekilde canlandırmaktı. Lenny'nin herkesin bildiği gerçekten ikonik bir görünümü vardı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI