radyobir
radyobir

"Silahlı isyan her ne şekilde olursa olsun bastırılacaktı"

Rusya lideri Putin, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. "Silahlı isyan her ne şekilde olursa olsun bastırılacaktı" diyen Putin, "Rusya halkına desteği için teşekkür ederim, bu gösterdi ki Rusya'da iç karışıklık çıkarılmasına yönelik her eylem başarısızlığa mahkumdur" ifadelerini kullandı.

27 Haziran 2023 09:48 | Kategori: Avrupa

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Rusya vatandaşlarına, sergiledikleri metanet, birlik ve vatanseverlikten dolayı teşekkür eden Putin, "Bu gösterdi ki Rusya’da iç karışıklık çıkarılmasına yönelik her eylem başarısızlığa mahkumdur" diye konuştu.

'Rusya’nın kaybetmesini ve toplumumuzun bölünüp kanlı iç çekişmelerde boğulmasını istediler'

"Silahlı isyan her halükarda bastırılacaktı. İsyanın organizatörlerinin, yeterliliğini yitirmesine rağmen bunu anlamaması imkansızdı" diye vurgulayan Putin, şu ifadeleri kullandı:

İsyanın organizatörleri, kendi ülkelerine, halkına ihanet ederek, suça sürükledikleri kişilere de ihanet etti. Onlara yalan söyledi, ateş altında aynı tarafta olan insanlara ateş etmeleri için onları ölüme itti. Rusya’nın düşmanları da Kiev’deki neo-Naziler de Batılı hamileri de her türlü vatan haini de tam olarak böyle bir sonuç bekledi, kardeş kardeşi öldürsün. Rusya’nın askerlerinin birbirlerini, öldürmelerini, askerlerin ve sivillerin ölmelerini, sonuçta Rusya’nın kaybetmesini ve toplumumuzun bölünüp kanlı iç çekişmelerde boğulmasını istediler.

"Ölen kahraman pilotların cesareti, fedakarlığı, Rusya’yı trajik ve yıkıcı sonuçlara karşı korudu" diye devam eden Rus lider, "Bununla birlikte Wagner grubu savaşçılarının büyük kısmının da halkına ve devletine sadık birer Rusya severi olduğunu biliyorduk. Bunu, Donbass ve Novorossiya’yı özgürleştirme sürecinde savaş meydanında cesaretleriyle sergilediler" dedi.

Wagner savaşçılarının kullanılmaya çalışıldığını belirten Putin, "Bu yüzden olayların en başından itibaren, doğrudan verdiğim talimatla, büyük kandan kaçınmaya yönelik adımlar atıldı" ifadesini kullandı.

'Son çizgide duran, kan dökülmesine izin vermeyen Wagner askerlerine teşekkür eden' Putin. Wagner savaşçılarına Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapmayı, evlerine dönmeyi veya Belarus’a gitmeyi teklif etti:

Rusya Savunma Bakanlığı’yla ya da kolluk kuvvetleriyle kontrat imzalayarak hala Rusya’ya hizmet etme, evlerinize ve ailelerinize dönme şansınız var. İsteyense Belarus’a gidebilir.
Rusya lider, "Verdiğim sözü tutacağım. Her birinizin seçim şansı var fakat eminim ki bu karar, trajik bir hata yaptığının farkına varmış bir Rusya askerinin vereceği türden bir karar olacak" diye ekledi.

'Tüm Rus toplumu anayasal düzeni desteklemeye yönelik kesin ve tek anlamlı duruş sergiledi'

Putin'in konuşmasının tam metni şu şekilde:

"Değerli arkadaşlar,

Bugün bir kez daha tüm Rusya vatandaşlarına sesleniyorum. Sizlere metanetiniz, dayanışmanız ve vatanseverliğiniz için teşekkür ederim. Bu sivil dayanışma her türlü şantajın, iç huzursuzluk yaratma girişimlerinin başarısızlığa mahkum olduğunu gösterdi.

Tekrar ediyorum, toplum, yürütme ve yasama gücünün her düzeyde üst düzey konsolidasyonu söz konusuydu. Kamu kuruluşları, dini mezhepler, önde gelen siyasi partiler, aslında tüm Rus toplumu anayasal düzeni desteklemeye yönelik kesin ve tek anlamlı duruş sergiledi. Herkesi birleştiren başlıca şey, vatanın kaderi ile ilgili sorumluluk oldu. Vurgulamak isterim ki olayların en başından itibaren ortaya çıkan tehdidin etkisiz hale getirilmesi, anayasal düzenin, vatandaşlarımızın can ve güvenliğinin korunması için gerekli tüm kararlar beklemeksizin alındı. Silahlı isyan her halükarda bastırılacaktı. İsyanın organizatörlerinin, yeterliliğini yitirmesine rağmen bunu anlamaması imkansızdı. Onlar her şeyi anlıyordu, şu anda muazzam bir dış tehditle, dışarıdan gelen benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya olan ülkeyi bölmeye ve zayıflatmaya yönelik suç eylemlerini başlatmış olduklarını da. Cephede ‘geriye bir adım bile atmayız’ sözleri ile arkadaşlarımız ölürken. Ancak isyanın organizatörleri, kendi ülkelerine, halkına ihanet ederek, suça sürükledikleri kişilere de ihanet etti. Onlara yalan söyledi, ateş altında aynı tarafta olan insanlara ateş etmeleri için onları ölüme itti. Rusya’nın düşmanları da Kiev’deki neo-Naziler de Batılı hamileri de her türlü vatan haini de tam olarak böyle bir sonuç bekledi, kardeş kardeşi öldürsün. Rusya’nın askerlerinin birbirlerini, öldürmelerini, askerlerin ve sivillerin ölmelerini, sonuçta Rusya’nın kaybetmesini ve toplumumuzun bölünüp kanlı iç çekişmelerde boğulmasını istediler. Onlar, cephede ve sözde karşı taarruz sırasındaki başarısızlıklarının intikamını almayı hayal ederek ellerini ovuşturdu, ancak hesapları yanlış çıktı.

'Bu destek, vatanımız için en zor sınavı birlikte geçme fırsatını verdi'

İsyancıların yolunu kesen, görevine, yeminine ve halkına sadık kalan tüm askerlerimize, güvenlik güçleri ve özel servisler mensuplarına teşekkür ediyorum. Ölen kahraman pilotların cesareti, fedakarlığı, Rusya’yı trajik ve yıkıcı sonuçlara karşı korudu. Bununla birlikte Wagner grubu savaşçılarının büyük kısmının da halkına ve devletine sadık birer Rusya severi olduğunu biliyorduk. Bunu, Donbass ve Novorossiya’yı özgürleştirme sürecinde savaş meydanında cesaretleriyle sergilediler. Onları, ülke ve geleceği için omuz omuza savaştıkları silah kardeşlerine karşı gözü kapalı kullanmaya çalıştılar. Bu yüzden olayların en başından itibaren, doğrudan verdiğim talimatla, büyük kandan kaçınmaya yönelik adımlar atıldı. Bunun için zamana ihtiyaç vardı. Hata yapanlara, fikirlerini değiştirmeleri, yaptıklarının toplum tarafından reddedildiğini ve içine çekildikleri maceranın Rusya için, devletimiz için ne kadar trajik, yıkıcı sonuçlara açabileceğini anlamaları için şans verdik. Tek doğru karar veren, kardeş katliamına izin vermeyen, son çizgide duran Wagner grubu asker ve komutanlarına teşekkür ediyorum. Bugün, Savunma Bakanlığı’yla ya da başka kolluk kuvvetleriyle sözleşme imzalayarak hala Rusya’ya hizmet etme, evlerinize ve ailelerinize dönme şansınız var. İsteyense Belarus’a gidebilir. Verdiğim sözü tutacağım. Her birinizin seçim şansı var fakat eminim ki bu karar, trajik bir hata yaptığının farkına varmış bir Rusya askerinin vereceği türden bir karar olacak.. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Grigoryeviç Lukaşenko’ya, duruma barışçıl çözüm bulma çabalarından ve katkısından dolayı teşekkür ediyorum. Ama tekrar ediyorum, bu günlerde belirleyici rolü vatandaşların vatanseverliği, tüm Rusya toplumunun birleşmesi oynadı. Bu destek, vatanımız için en zor sınavı birlikte geçme fırsatını verdi. Size teşekkür ediyorum. Minnettarım."

Peskov: Bu açıklamalar abartısız Rusya’nın kaderini belirleyecek

Rus Pervıy Kanal, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un açıklamasına atıfla, Rusya lideri Vladimir Putin’in bu akşam Kremlin’den açıklama yapması beklendiğini duyurmuştu.
Peskov’u Telegram kanalından alıntılayan gazeteci Vladimir Solovyov, "Bu açıklamalar abartısız Rusya’nın kaderini belirleyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI