radyobir
radyobir

"Türkiye, 5 bin kişilik cihatçı listesi hazırladı"

Financial Times gazetesi, Batılı istihbarat örgütlerinin de desteğiyle, Türkiye'nin 5 bine yakın kişinin yer aldığı bir cihatçı listesi oluşturduğunu yazdı.

09 Temmuz 2014 08:45 | Kategori: Terör

Gazetenin editörlerinden Sam Jones imzasını taşıyan haberde, halen 500 Britanyalı ve 3 bin Avrupalının bu örgütlerin saflarında yer aldığı bilgisine yer veriliyor.
FT, Batılı istihbarat örgütlerinin, Suriye ve Irak’ta savaşan veya bölgeye gitmeye çalışan vatandaşlarının isimlerini toplamaya çalıştıklarını belirttiği haberinde, "Bu çabalar sayesinde Türk hükümetince 5 bine yakın kişinin yer aldığı bir liste düzenlendi ancak liste tam olmaktan uzak. Türkiye, Suriye’ye ulaşmaya çalışan cihatçılar için başlıca ulaşım noktasıdır" ifadelerine yer verdi.

"TATİL SÜSÜYLE TÜRKİYE'YE GİRİYORLAR"

İngiliz Sunday Mirror gazetesi de, cihatçıların Türkiye'ye nasıl girdiklerini araştırdı.
Vatan gazetesinin aktardığı haberde, Türkiye’deki ucuz tatil köylerine kayıt yaptıran İngiliz cihadçıların turist gibi Antalya’ya gelip ardından arabayla Gaziantep’e geçerek IŞİD’e katıldıkları öne sürüldü.
Londra, Birmingham, Leeds ve Manchester gibi kentlerden son dönemde IŞİD örgütüne 400 İngiltere vatandaşının katılması ülkede büyük alarma sebep oldu. Son olarak Luton kentinden 5 kişilik bir turist kafilesinin ucuz Antalya tatili satın alıp turist kafilesiyle Türkiye’ye gittiği, otele varmalarının ardından ortadan kayboldukları belirlendi. bu kişilerin Gaziantep’e giden bir otobüse bindikleri burada da IŞİD örgütünün temsilcileriyle temasa geçerek Hatay üzerinden Suriye’ye geçtikleri ileri sürüldü.
Sunday Mirror gazetesi bu turist kafilesinin izlediği yolu takip ederek Gaziantep’e geldi. Gazetenin muhabiri Vanessa, Antep’teki 60 silah dükkanından birine girip elinde pompalı tüfekle poz verdi.

"CİHATÇI ROBERT"

Alman Bild gazetesi ise dünkü sayısında Almanya’dan Suriye ve Irak’a IŞİD ile birlikte savaşmak için giden batılı cihadçıları ‘Çocuklarımız neden Irak’a gidiyor?’ başlığıyla haber yaptı.
16 yaşındaki Sarah isimli Alman genç kızın Baden Württemberg eyaletinden kaçarak Suriye’ye savaşmaya gittiğine dikkat çeken gazete özellikle Almanya’daki selefi grupların gençleri ayarttığına ve ‘cennet’vaadiyle kandırdığına dikkat çekti. Küçük yaştaki gençlerin kendilerini önemli hissetmek ve bir ‘maceranın içinde yer almak’ için bu yolu seçtiklerini belirten Alman terör uzmanları "Almanya’da berberlik yapan bir genç eline silahı aldığı zaman kendisini çok daha önemli biri gibi hissediyor. Bu da onlara cazip geliyor” dedi.
Bu gençler arasında Robert Baum (26) gibi Solingen’de Hristiyan olarak doğup daha sonra İslam’ı seçerek cihadçı olmaya karar veren ve Suriye’de hayatını kaybeden Almanlar’ın da bulunduğu belirtildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI