radyobir
radyobir

"Üç milyon kişi Gazze'de savaşmak için internetten başvurdu"

İran Devrim Muhafızları, Gazze'de Hamas militanlarına katılacak gönüllü savaşçılar bulmak için bir internet kampanyası başlattı.

28 Ekim 2023 10:00 | Kategori: Ortadoğu

Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarına atıfla "Aksa Tufanı" adı verilen kampanya İran devlet televizyonu ve Devrim Muhafızları bağlantılı internet sitelerinde duyuruldu.

İran devlet televizyonu, üç milyondan fazla gönüllünün Gazze'ye gitmek için başvurduğunu öne sürdü.

İran'da yayımlanan kampanya posterinde askeri üniforma giymiş ergenlik çağındaki bir çocuk, Mescid-i Aksa önünde gösteriliyor. Çocuğun yakasında ayrıca, 2020'de ABD tarafından öldürülen Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani'nin bir fotoğrafı bulunuyor.

İran'ın başkenti Tahran'da geçen hafta da büyük reklam panolarına, "zulme karşı birleşme" çağrısı yapılan posterler asılmıştı. Posterlerde İran ve Filistin bayrakları kullanılmıştı.

İran ordusu, İsfahan bölgesinde bugün iki gün sürecek bir tatbikata başlanacağını açıkladı.

Birliklerin hazırlık seviyesini artırmak için yapılacak tatbikata, topçu, zırhlı ve hava indirme birliklerinin katılacağı belirtildi.

İktidar 1402 ismi verilen tatbikatta hangi silahların kullanılacağına ilişkin detaylar paylaşılmadı.

Ordu sözcüsü Emir Çeshak, tatbikatın önceden planlandığını ve "muhtemel tehditlerle mücadele" amacıyla yapıldığını söyledi.

Tatbikata 200'den fazla helikopterin de katılacağı ve uçuşa hazırlık durumlarının test edileceği ifade edildi.

İran ordusu, tatbikat için ülkenin 7 ayrı bölgesinde birlikleri ve askeri ekipmanı İsfahan'a sevketti.

İran Dışişleri Bakanı: Hamas rehineleri bırakmaya hazır

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, perşembe günü BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Hamas'ın rehineleri bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

Abdullahiyan, "Yürüttüğümüz müzakerelere göre Hamas, sivil tutsakları serbest bırakmaya hazır. Diğer yandan, dünya İsrail hapishanelerinde tutulan 6 bin Filistinlinin serbest bırakılmasına destek olmalı" ifadelerini kullandı.

Lübnan merkezli Al-Mayadeen'de yer alan haberdeyse, Hamas'ın rehineleri Türkiye ve Katar'ın  arabuluculuğunda İran'a transfer etmeye sıcak baktığı kaydedildi.

Şu ana kadar 50 rehinenin İsrail saldırılarında öldüğünü öne süren Hamas'ın elinde 200'den fazla rehine ve esir olduğu tahmin ediliyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ülkesinin Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve güdümündeki gruplar tarafından kullanılan 2 tesise hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, Austin, bu saldırıların, "İran destekli grupların Irak ve Suriye'deki ABD personeline yönelik 17 Ekim'de başlayan ve çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanan bir dizi saldırısına bir yanıt" olduğunu vurguladı.

Austin, "İran destekli gruplar ABD güçlerine yönelik saldırılarına devam ederse, halkımızı korumak için gerekli diğer tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Lloyd Austin, "ABD güçlerine yönelik İran destekli bu saldırılar kabul edilemez ve durdurulmalı. İran bu saldırılardaki rolünü gizlemek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Hava saldırılarının ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine düzenlendiğini kaydeden Austin, İran destekli grupların saldırıları sonucu bir ABD vatandaşının kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini, 21 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Austin, saldırıların yalnızca Irak ve Suriye'deki ABD personelini korumak ve savunmak amacıyla yapıldığını, bu durumun İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgisinin olmadığını belirtti.

Savunma Bakanı, "(Saldırılardan sorumlu) Hükümete bağlı olan veya olmayan tüm yapıları daha geniş çaplı bölgesel çatışmaya yol açacak eylemlerde bulunmamaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Pentagon, 17-24 Ekim'de ABD ve koalisyon güçlerine Irak'ta 10, Suriye'de 3 olmak üzere toplam 13 ayrı saldırı yapıldığını açıklamıştı.

Yetkililer, saldırıları düzenleyen grupların İran Devrim Muhafızları tarafından desteklendiğini bildiklerini kaydetmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI