radyobir
radyobir

"Umman'ın arabuluculuğunun başarılı olmasına çalışıyoruz"

emen'de İran destekli Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, Umman'ın Yemen'le ilgili yürüttüğü arabuluculuk çalışmasının başarılı olması için çalıştıklarını belirtti.

18 Şubat 2023 06:10 | Güncelleme :18 Şubat 2023 08:13 | Kategori: Ortadoğu

Abdulmelik el-Husi'nin, hareketin kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'nin öldürülmesinin 19'uncu yılı münasebetiyle yaptığı konuşma Husilere ait "El-Mesira" televizyonunda yayımlandı.

Ülkedeki duruma ilişkin değerlendirmede bulunan Husi, savaşın devam ettiğini, ateşkes halinde olmadıklarını sadece Umman'ın arabuluculuk çalışmaları kapsamında tansiyonun düşürüldüğünü dile getirdi.

Umman'ın, komşuluk ilişkileri çerçevesinde yürüttüğü çalışmalara teşekkür eden Husi, bu çabanın başarıyla sonuçlanması için çalıştıklarını aktardı.

Barış müzakereleriyle ilgili de konuşan Husi, her defasında "insani konuların görmezden gelinemeyeceğini ve başka hiçbir konunun bunun önüne geçemeyeceğini" ifade ettiklerini belirtti.

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek, 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, barış sürecinde olumlu dönüşümlere zemin hazırlayacak fırsatlar olduğundan bahsetmiş ancak ayrıntı vermemişti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Grundberg'in ateşkesi yenileme çalışması sonuç vermeyince devreye Umman girmişti. Savaşın taraflarıyla komşuluk ilişkileri bulunan Umman, krize çözüm amaçlı diplomatik çalışmaları kapsamında 21 Aralık 2022 ve 10 Ocak 2023'te Yemen'in başkenti Sana'ya iki defa heyet göndermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI