radyobir
radyobir

5 bin yıldır kazılıyor

Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve başkent Tuşba'yı kuş bakışı gören Van Kalesi 3 bin yıldır tüm görkemiyle ayakta kalmaya devam ederken, etrafındaki tarih de araştırılıyor.

19 Ağustos 2015 11:15 | Kategori: Yaşam

İstanbul Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne de başlandı. Van Kalesi civarında 3 ayrı çalışma yürüttüklerini söyleyen Doç. Dr. Konyar şöyle konuştu:

"Eski Van Şehri, Kale dediğimiz alan ve Van Kalesi Höyüğünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Eski Van şehrinde daha çok koruma onarım çalışmaları yürütülüyor. Orada yaklaşık 800 yıllık bir Osmanlı kent dokusu var. Daha önceki yıllarda açtığımız alanları korumaya dönük çalışmalarımızı yürütüyoruz. Van Kalesi höyüğü Van'ın en eski tabakalarını barındırıyor. 5 bin yıllık süreci burdaki profilden biz takip edebiliyoruz. Urartu evleri var. Yani ocaklı, tandırlı, önünde taş sundurmaları, ahırları olan yani Tuşba sitelerinde yaşayan insanların, hizmet sektörünü yürüten halkın yaşadığı alanlarda çalışıyoruz."

URARTU NASIL YIKILDI?

Çalışmalarla Urartu'nun nasıl yıkıldığını, Urartu'lardan sonra bölgeye kimlerin geldiğini ve nasıl bir kültür getirdikleri üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Konyar, çalışmalarının ana amacının bu olduğunu söyledi. Van'ın 5 bin yıllık sürecini yaklaşık 7 metrelik yükseklikteki profillerde tek tek takip edebildiklerini anlatan Doç. Dr. Konyar, "O dönemdeki mimari unsurlar, insanların kullandıkları araç gereçlerden tutun insan kalıntıları tabiki o dönemde yaşayan insanların mezarlığı da ortaya çıkıyor. Onu da arkadaşlar ölüm nedenlerinden tutun, beslenme alışkanlıklarına varıncaya kadar her türlü soruya cevap bulabiliyoruz" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI