radyobir
radyobir

AB: "Rus gemisinin füzeyle vurulduğunu düşünüyoruz"

ABD'li üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Karadeniz filosuna ait batan savaş gemisinin iki Ukrayna füzesiyle vurulduğunu düşündüklerini söyledi.

16 Nisan 2022 08:22 | Güncelleme :16 Nisan 2022 09:41 | Kategori: ABD

Adının verilmemesi koşuluyla Reuters haber ajansına konuşan yetkili, gemiyi vuran füzelerin Neptün gemisavar füzeler olduğunu belirtti. Yetkili Rusya’nın kayıp verdiğini düşündüklerini ancak sayının belirsiz olduğunu kaydetti.

Rus haber ajanslarının dün Savunma Bakanlığı’na dayandırdıkları haberde, kruvazör savaş gemisi Moskva’nın gemideki mühimmatın patlaması sonucu çıkan yangının ardından limana çekilirken fırtınalı havada battığı belirtilmişti.

Ukrayna, savaş gemisini kıyıdan ateşlediği füzeyle vurduğunu açıklamış, ancak bu doğrulanamamıştı.

Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun sembolüydü

Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da güçlü hava savunma sistemlerinin bulunduğu biliniyor. Ancak Moskva savaş gemisi, yüzen komuta ve kontrol merkezi olarak, Rusya’nın Karadeniz Filosu için uzun menzilli ve mobil hava savunma koruması sağlıyordu.

Geminin kaybedilmesinin filonun hava savunması için bir dezavantaj olduğu belirtiliyor.

Mürettebata ne oldu?

Gemide yaklaşık 500 denizciden oluşan mürettebat görev yapıyordu. Rusya mürettebatın başarılı bir şekilde başka gemilere tahliye edildiğini belirtmişti.

Ukrayna ise Rusya’nın kayıp vermiş olmasının muhtemel olduğunu kaydetmişti.

Rusya’nın aynı sınıf başka gemisi var mı?

Rusya’nın aynı sınıf Marshal Ustinov ve Varyag adlı iki savaş gemisi daha bulunuyor. Ancak bu gemiler Rusya’nın Kuzey ve Pasifik filolarında görev yapıyor.

Boğazlar üzerinden Karadeniz’de geçişi kontrol eden Türkiye savaş sırasında bu gemilerin geçişine izin vermiyor.

Geminin silah donanımı

1970’lerde Soğuk Savaş sırasında tasarlanan savaş gemisinde, gemi savar ve karadan havaya füzeler bulunuyordu.

Ancak gemi Rusya’nın yeni nesil seyir füzeleri ya da hipersonik füze donanımına sahip değildi.

Rusya’nın merkezi Kırım’da bulunan Karadeniz Filosu’nun sembolü olduğu belirtilen geminin kaybedilmesinin Rus ordusu için acı bir kayıp olduğu yorumu yapılıyor.

Batılı diplomat ve uzmanlar, geminin batması sebebiyle Karadeniz Filosu’nda üst düzey subayların görevden alınması olasılığının bulunduğunu belirtiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI