radyobir
radyobir

AB zirvesi Türkiye'yle işbirliğini artırma gündemiyle toplanıyor

Avrupa Birliği (AB) liderleri Brüksel'de göçmen krizini görüşmek üzere toplanıyor. Gündemin ilk maddesi ise Avrupa'ya ulaşan ve çou Suriye'deki iç savaştan kaçan yüz binlerce göçmen durumu konusunda Türkiye'yle işbirliğini artırma yöntemleri.

15 Ekim 2015 11:13 | Kategori: Yaşam

Uluslararası Göç Örgütü bu yıl içerisinde büyük kısmı Türkiye üzeriden olmak üzere 600 binden fazla göçmenin AB ülkelerine ulaştığını belirtiyor.

Göçmen dalgasını kontrol altına almak isteyen AB liderleri, Türkiye'yle dört temel maddeden oluşan bir ortak eylem planı sunmayı hedefliyor.

Önerilmesi planlanan ve bugünkü zirvede de görüşülecek olan eylem planındaki maddeler şöyle:

Türkiye'ye daha fazla mali ve idari destek verilmesi

Türkiye sahil şeridinin kontrolüne destek vermek için Ankara'dan izin alınması

İnsan kaçakçılarıyla koordineli mücadele

Yasadışı yollarla AB'ye giren göçmenlerin iadelerinin hızlandırılması

Eylem planı kapsamında Türkiye'de kurulacak 6 merkezde göçmenlerin iltica başvurularının değerlendirilmesi de düşünülüyor. Bu merkezlerin finansmanının AB-Türkiye ortaklığında yapılması öngörülüyor.

Ancak şu ana kadar Türkiye, AB'nin bu eylem planı önerisiane olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi.

Göçmen krizi konusunda AB ile daha yakın işbirliği konusunda Ankara'nın aralarında Schengen bölgesine vizelerin kaldırılmasının da dahil olduğu bir dizi taviz istediği belirtiliyor.
Tusk: Ancak göçmen trafiği azalırsa vize konusu düşünülür.

Brüksel'deki zirve öncesinde konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, vize serbestisi gibi konuların ancak Türkiye'nin göçmen trafiğini kayda değer ölçüde azaltmaya yardımcı olması halinde gündeme gelebileceğini vurguladı.

Tusk,zirve öncesinde liderlere yazdığı mektupta göçmen krizine yol açan coğrafyanın siyasi açıdan çok karmaşık bir dönemden geçtiğini ifade etti ve "Sadece tek bir örnek vermek gerekirse, Türkiye bizden Suriye'de bir güvenli bölgenin kurulması için yardım istiyor. Ancak Suriye krizine giderek artan ölçüde müdahil olan Rusya bu fikre tamamen karşı çıkıyor" dedi.

Tusk'ın mektubu şöyle devam ediyor:

"Kendimize somamız gereken soru, bugüne kadar aldığımız kararlar ve bundan sonra varacağımız fikir birlikleri yeni göçmen dalgalarını önlemeye yeterli olacak mı? sorusudur."

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, Türkiye'yle müzakerelerin zor olacağını ifade ederek "Konuştuğum bir üst düzey AB yetkilisi Ankara'yla ilişkiler hiçbir zaman dolambaçsız olmadığını, ancak bu sefer ortak noktada buluşmanın şart olduğunu ifade etti" diyor.

Bugün düzenlenecek zirvenin ardından alınacak olan kararların Almanya Başbakanı Angela Merkel'in haftasonu için planlanan Türkiye ziyareti sırasında görüşülmesi bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI