radyobir
radyobir

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye'ye geliyor!..

Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'ın Cuma günü Türkiye'ye geleceğini ve Orgeneral Hulûsi Akar'la görüşeceğini açıkladı. Bakan Işık, El Bâb'dan sonra hedefin Menbic ve Rakka olacağını da söyledi.

16 Şubat 2017 14:08 | Kategori: Dış Politika

NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Brüksel'de olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'ın Cuma günü Türkiye'ye geleceğini ve Türk mevkidaşı Orgeneral Hulûsi Akar'la görüşeceğini açıkladı. 

Bakan Işık'a Suriye'nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos 2016'da başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El Bâb bölgesinde yürütülen operasyonlar da soruldu. Operasyonların devam ettiğini aktaran Işık, şunları söyledi:

"El Bâb şu anda tümüyle kuşatılmış durumda, içeride temizlik yapılıyor. DEAŞ’tan tamamen temizlenmesi için yoğun bir faaliyet var. Bu temizlik bittikten sonra El Bâb’ın hayatın normale dönmesi bekleniyor. Bu konuda ABD ile çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu henüz alamadık. El Bâb'dan sonra önceliğimiz Münbiç ve Rakka olacak. El Bâb operasyonu bitene kadar Münbiç’ten PYD unsurlarının çekilmiş olmasını ümit ediyoruz. Münbiç’te PKK/PYD varlığını kesinlikle kabul edemeyiz. Rakka operasyonunu yanlış aktörlerle yapılmamalı. Türkiye’nin önceliği; Türkiye bir terör örgütüne karşı başka terör örgütlerinin kullanılmasını tehlikeli bir gelişme olarak görüyor. Eğer Rakka operasyonunu kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyorsanız yapmanız gereken şey Rakka operasyonunu PKK/PYD unsurlarıyla değil bölgede bulunan Arap unsurlarla, bölgeden insanlar yapmaktır. Yarın (Cuma) ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’de olacak ve Genelkurmay Başkanımızla görüşecek. Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı değerlendirilecek. Benim gördüğüm ABD bu konuda kesin kararını vermiş değil. Önümüzdeki günler ABD’nin nihâi kararını vermesinde etkili olacaktır."

"PKK'yla mücadelede ABD'den daha fazla destek"

Bakan Fikri Işık, PKK ile ilgili önemli bir gelişme de olduğunu söyledi. Brüksel'de ABD'nin yeni Savunma Bakanı James Mattis'le görüşen Işık, James Mattis'in PKK’ya karşı daha fazla destek vereceklerini söylediğini aktardı.

YPG'ye destek öncelikli sorun

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. Önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasında IŞİD'le mücadelede YPG'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.

ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kurdu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

Ancak Donald Trump yönetiminin Ortadoğu'da nasıl bir politika izleyeceği henüz netleşmiş değil. 

Gülen'in iadesi

ABD ile bir diğer gündem maddesi de 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen'in iadesi. Fikri Işık bununla ilgili, "Türkiye’de darbe girişiminde bulunmuş bir yapının ABD’de bulunmasını benimsemediklerini söylüyorlar. Ama yargı kararı olduğunu ifade ediyorlar. Ancak Obama’yla aynı duruşta olmadıklarını söyleyebilirim. PYD konusunda da Obama yönetimiyle aynı duruşta olmadıklarını, daha esnek olduklarını görüyoruz" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI