radyobir
radyobir

ABD, Ukrayna'ya uranyumlu tank mermisi gönderecek

ABD, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık askeri ve insani destek paketi kapsamında, kullanımı tartışmalı bir mühimmat olan seyreltilmiş uranyumlu tank mermileri göndereceğini açıkladı. Bu mermiler yine bu yıl Ukrayna'ya gönderilecek olan ABD yapımı Abrams M1 tanklarında kullanılacak.

07 Eylül 2023 12:31 | Kategori: ABD

Rusya, konvansiyonel tankların zırhını delebilecek güçte mermiler kullanan Abrams tanklarının ABD tarafından Ukrayna'yı silahlandırmak üzere gönderilmesini kınadı.

Gönderilecek mermilerde seyreltilmiş uranyum, yani radyoaktif özelliklerinden büyük ölçüde arındırılmış olan doğal uranyum kullanılıyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Mart ayında Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyumlu cephane göndermeyeceğini söylemişti. Bu politikadan tamamen vazgeçildiği anlaşılıyor.

İngiltere, daha önce Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyumlu mühimmat yollamıştı.

ABD'nin yeni askeri yardımında neler var?



ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy Kiev'de biraraya geldi

Washington'un Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Kiev ziyareti sırasında açıklandı.

ABD'nin Ukrayna'ya göndereceğini açıkladığı 175 milyon dolarlık askeri donanım içerisinde 120 mm'lik uranyumlu tank mermileri de var. Bu mermiler ülkeye yıl içinde gönderilecek olan Amerikan Abrams M1 tanklarında kullanılacak.

Radyoaktif özelliklerinden önemli ölçüde arındırılmış da olsa seyreltilmiş uranyum kullanılan mermiler bir miktar radyoaktif madde içeriyor ve bu yüzden kullanımları tartışmalı.

Uranyum çok yüksek yoğunluklu bir meral olduğu için seyreltilmiş uranyum, tankların dış yüzeylerini sağlamlaştırmakta da kullanılıyor.

Bir diğer kullanımı ise havan ve tank mermilerinin çekirdeğine yerleştirilmesi. Bu, mermilerin, konvansiyonel tankların zırhını parçalayabilecek kadar güçlü olmasını sağlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Atom Radyasyonu'nun Etkilerini Araştırma Komisyonu, seyreltilmiş uranyuma maruz kalanlarda ciddi bir radyoaktif zehirlenme tespit etmedi.

Fakat yine BM'ye bağlı Atom Enerjisi Kurumu seyreltilmiş uranyum kullanılan mermilerin, temas eden kişiler için tehlike oluşturabileceğini söylüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI