radyobir
radyobir

A'dan Z'ye organ bağışı

Tüm bilinçlendirme çalışmalarına ve kampanyalara rağmen ülkemizde organ bağışı bir türlü istenilen düzeye ulaşmıyor. Yalan yanlış bilgiler nedeniyle çok sayıda hayat kurtaracak organlar, toprağın altında çürüyüp gidiyor.

10 Kasım 2014 12:11 | Kategori: Sağlık

Organ Bağışı Haftası nedeniyle organ bağışındaki yanlış bilgi ve inanışlara dikkat çeken Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Hanife Yavuz, kulaktan dolma bilgilerin bağış oranlarını önemli ölçüde etkilediğine vurgu yaptı. Yavuz, organ bağışı hakkında sık sorulan soruları yanıtladı, önemli noktalara parmak bastı. İşte Yavuz'un anlattıklarıyla A'dan Z'ye organ bağışı:

Organ bağışı nedir, nasıl ve nereye organ bağışı yapabilirsiniz? 

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışı bütün sağlık kuruluşlarında yapılabiliyor. Prosedür olarak bir form doldurulup organ bağış kartınız veriliyor. Beş dakikalık bir işlem diyebiliriz.

Organ bağışı yaptığım nereden biliniyor, ya kartım yanımda olmazsa?

Kişi organ bağışı yapmış ancak kartını yanında taşımıyor diyelim. Ama bir şekilde yaşamını yitirdi ve organ bağış kartı yanında yok. Böyle bir durumda ne olacak? Daha sonra da ayrıntılı değinileceği gibi kadavradan organ nakli sadece beyin ölümü olmuş kişilerden yapılır. Bunun anlamı şudur; kişi herhangi bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak yaşamını yitirmiştir. Beyin ölümü hali tespit edilip Sağlık Bakanlığının sistemine girildikten sonra sadece bakanlıktaki ilgili yetkililer kişinin organ bağışı olup olmadığını sistem üzerinden kontrol edebiliyor. Böyle bir durumda ölen kişilerin yakınlarına Türkiye’nin her yerinde, kişinin organ bağışı olsun ya da olmasın mutlaka organ nakli koordinatörleri tarafından bilgi verilip organ bağışı konusunda fikirleri alınıyor. Yaklaşımları olumlu ise yazılı onay alınarak bu kişilerden organ nakli yapılıyor. Kişinin kartı olsa dahi aileden mutlaka yazılı onay alınıyor. Kişinin önceden organ bağışı yapmış olması vasiyet değeri taşıdığından, ailelerin daha rahat karar vermesine yardımcı oluyor. Bu konuda toplumun hassasiyetleri ve etik değerler göz önünde bulunduruluyor. Organ nakli, bağışı zorla olabilecek bir şey değildir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI