radyobir
radyobir

Alman istihbaratı kendi vatandaşlarını ABD'ye espiyonlamış

Almanya Federal İstihbarat Servisi'nin (BNB) Almanya vatandaşlarının kişisel internet bilgilerini koruyamadığı ortaya çıktı.

05 Ekim 2014 01:52 | Kategori: Dünya

Alman VDR ve EDR kanalları ile Süddeutsche Zeitung gazetesinin yayımladığı belgeye göre ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Alman istihbaratının göz yumması sonucunda Almanya vatandaşlarının kişisel internet bilgilerini topladı. Bilgilerin sızdığını ortaya koyan belge Almanya Parlamentosu tarafından ABD casuslarının Almanya’daki faaliyetleri hakkında yürüttüğü soruşturma sayesinde yayımlanabildi. Geçen yıl BNB ve NSA’nın Eikonal kodu altında ortak bir programda yer aldıkları ortaya çıkmıştı. Eikonal koda adlı program Frankfurt’tan geçen bir kanal aracılığıyla internet bilgilerinin toplanmasını amaçlıyordu. Yapılan açıklamalara göre bu kanala doğrudan erişimi olmayan Amerikan istihbaratının internet bilgilerini Almanya istihbaratı olmadan toplaması mümkün değildi. Parlamentonun BNB ile NSA arasındaki işbirliğini incelediği araştırma çerçevesinde BNB yaptığı açıklamada Almanya vatandaşlarının kişisel bilgilerinin NSA’dan korunabilmesi için bir tür filtrenin görev yaptığını belirtmişti. Ancak kısa bir süre önce yayımlanan belgeye göre BNB’nin sistemi pek etkili değildi. Dahası BNB bunu biliyordu. Dafis isimli filtrenin Almanya vatandaşlarının ancak %95’inin kişisel verilerini koruyabildiği belirtiliyor. Almanya istihbaratı ise Dafis savunmasının etkili olmadığını, 2003 yılında gerçekleştirdikleri testler sonucunda öğrenmişlerdi. Dafis’te yaşanan sorunlar 2008 yılına kadar devam etti ve savunma sistemi Amerikan istihbaratına veri aktarılmasını sağladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI