radyobir
radyobir

Apple'dan hükümetlere uyarı: 2,6 milyar kişisel kayıt çalındı

Şifreleme, mesajların ve diğer önemli bilgilerin internette dolaşırken güvende kalmasını sağlasa da bazı hükümetler açısından tartışmalara yol açıyor

09 Aralık 2023 06:49 | Kategori: ABD

Apple, son yıllarda yaşanan veri ihlallerinin muazzam boyutunu açıklayarak hükümetleri ve diğerlerini şifreleme yoluyla interneti güvende tutmaya çağırıyor.

Şirket, toplam veri ihlali sayısının son 10 yılda üç kattan fazla artarken son iki yılda 2,6 milyar kişisel kaydın çalındığını belirtti.

Apple'ın yaptırdığı ve tanıttığı "The Continued Threat to Personal Data: Key Factors Behind the 2023 Increase" (Kişisel Verilere Yönelik Devam Eden Tehdit: 2023'teki Artışın Arkasındaki Temel Faktörler) başlıklı yeni bir araştırmaya göre durum böyle.

Raporda pek çok şirketin bu artan veri ihlallerine, mesajları karıştırarak internette dolaşırken okunamamalarını sağlayan şifreleme kullanımını artırarak yanıt verdiği belirtiliyor. Apple, kullanıcıların kişisel bilgilerini yedeklerken şifreleyen iCloud için İleri Düzey Veri Koruma'yla yeni şifreleme araçlarını geçen yıl tanıtmıştı.

Fakat şifrelemenin son yıllarda tartışmalara yol açtığı da görülüyor. Bu ekstra güvenlik, istihbarat kurumlarıyla kolluk kuvvetlerinin suçların ayrıntılarını içerebilecek mesajları okumasını da zorlaştırdığından bazı hükümetlerin eleştirilerine neden oluyor.

Öte yandan Apple, yeni raporun bu teknolojinin öneminin altını çizdiğini belirterek tehditler artmaya devam ettikçe "daha da güçlü korumalar" getirme sözü veriyor.

Apple'ın yazılım başkanı Craig Federighi, "Kötü niyetli kişiler tüketici verilerini çalmak için daha yaratıcı ve etkili yollar bulmaya muazzam miktarda zaman ve kaynak harcamaya devam ediyor ve biz de onları durdurma çabalarımıza ara vermeyeceğiz" diyor.

Tüketici verilerine yönelik tehditler arttıkça daha da güçlü korumalar ekleyerek kullanıcılarımız için mücadele etmenin yollarını bulmayı sürdüreceğiz.

Apple'ın yaptırdığı raporda bu artışın büyük bir kısmının, fidye yazılımı çetelerinin ve eşgüdümlü kampanyaların kullanıcıların verilerini daha fazla hedef almasından kaynaklandığı belirtiliyor. Fidye yazılımı saldırılarında hackerlar kişisel verileri ya da cihazlara erişim yetkisini çalarak bunları geri almak isteyen mağdurları ödeme yapmaya zorluyor.

Rapor bu yılın ilk 9 ayında, geçen yılın tamamından neredeyse yüzde 70 daha fazla saldırı gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI