radyobir
radyobir

Aşkı arayan tarantulalar sokaklara indi

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde tarantulalar, çiftleşme mevsimi için sokaklara çıkmaya başladı.

21 Ağustos 2023 05:25 | Güncelleme :21 Ağustos 2023 08:26 | Kategori: Yaşam

San Diego County bölgesinde ağustos ve eylül ayları boyunca kendine çiftleşecek eş arayan binlerce tarantulanın görülebileceği ifade ediliyor.

Yetkililer, bölge sakinlerin rastlayacağı tarantulaların muhtemelen iki türden birine ait olacağını belirtti: Kaliforniya Kara Tarantulası (Aphonopelma eutylenum) ve San Diego Bronz Tarantulası (Aphonopelmus reversum).

Bu iki tür, yabani türleri seven insanlar tarafından akvaryumlarda da besleniyor. Ancak buna rağmen, son derece tehlikeli olabilirler.

Uzmanlar iki türün de tehdit hissettiğinde ısırabileceği ve zehir üretebileceği uyarısında bulundu.

San Diego Doğa Tarihi Müzesi'nden yapılan açıklamada, "Özellikle Kaliforniya Kara Tarantulası'nın dikenli tüyleri çok rahatsız edici olabilir. Deriyi deldikten sonra yerinden çıkarmak zordur" ifadeleri yer aldı.

Uzmanlar, çiftleşme mevsimi boyunca insanların karşılaşacağı tarantulaların büyük ölçüde hayatlarının son döneminde olan erkek bireyler olacağını söylüyor.

Müzenin bilim iletişimi müdürü Cypress Hansen, "Bu sıralarda her şey saat gibi işler" diye konuştu:

Tam bu zamanlar, erkeklerin dişi aramak için yuvalarını terk etmeye başladıkları zamandır.

Etrafta eş arayan erkek tarantulalar, bazen çiftleştikten sonra dişiler tarafından yeniyor. Ayrıca erkek bireyler, cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra yalnızca 5 ila 7 yıl yaşıyor.

Dişilerinse ortalama 25 yıl boyunca hayatta kaldığı biliniyor.

San Diego Hayvanat Bahçesi'ne göre dişiler, tek seferde 75 ila bin yumurta bırakabiliyor. Bu yumurtalar için ipek bir koza ören dişiler, yavruları çıkana kadar 6 ila 9 hafta bekçilik ediyor.

Uzmanlar, tarantula gören kişilerin paniğe kapılmaması gerektiğini hatırlatıyor. Buna göre insanlar bu karşılaşmalarda onları rahatsız etmediği müddetçe istenmeyen durumlar ortaya çıkmıyor.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI