radyobir
radyobir

Avrupa yolunda 'Ölüm Geçidi'

"Passo della Morte" (Ölüm Geçidi) İtalya'nın kuzeyinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenler için son engel. Foto muhabiri Federico Scoppa, Afgan göçmenlere bu tehlikeli geçitte eşlik etti.

02 Haziran 2017 05:01 | Güncelleme :02 Haziran 2017 08:06 | Kategori: Dünya



Ormanda

Polis tarafından takip edilmekten korkan Afgan gençlerden oluşan küçük bir grup, Fransa’ya doğru Ölüm Geçidi’nin yaklaşık 12 kilometrelik tehlikeli dağ yolunu yürümeye başlıyor.



Tehlikeli rota

Mülteciler, İtalya’daki Ventimiglia kasabası ile Fransa’daki Menton kenti arasındaki sınırı karayolu tünellerinden geçerek, demiryolu raylarından yürüyerek veya kayalık dağı tırmanarak geçiyor. Hangisini tercih ederlerse etsinler yolculuğun bazen vahim sonuçları olabiliyor.



Yüksek hız, düşük görüş mesafesi

Birçok mülteci çiti atlayarak bu tehlikeli otoyola giriyor. Buradan hayatlarını riske atarak tünelden geçiyorlar.



Doğaya güvenmek

Ölüm Geçidi’ni seçenler genellikle güzergahı bilmeden, yiyecek ve içecek temin etmeden yola koyuluyor.



Eskiyen giysileri geride bırakırken

Mülteciler eski çiftçilerin depolarını sığınmak, dinlenmek veya dağdan geçmeden önceki akşam beklemek için kullanıyor. Ayrıca görünümleri Fransız polisinin dikkatini çekmesin diye burada yeni kıyafetler giyerek eskileri geride bırakıyorlar.



‘Peace’ (Barış) yolu gösteriyor

İtalya ile Fransa arasındaki sınır çitine asılan ve uluslararası dayanışmayı simgeleyen bu ‘barış’ bayrağı insanlara yol gösteriyor. Fransa hükümeti, İtalya’dan göçü durdurmak için II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu tel örgüyü çekti.



Plan yapmak

Genç mülteciler Menton’a hangi yoldan gideceklerini belirlemeye çalışıyor. Ölüm Geçidi’nin en yüksek noktası yaklaşık 300 metre. Göçmenler genellikle Fransa’ya girdikten sonra yakalanıyor ve İtalya’ya geri gönderiliyorlar.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI