radyobir
radyobir

Bağımsızlık için referandum talimatı verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumu için hazırlık yapılması talimatı verdi.

21 Aralık 2015 12:52 | Kategori: Dış Politika

KDP dün, Mesud Barzani başkanlığında toplandı. Rudaw’a konuşan KDP’nin yetkili isimlerinden Aras Haso Mirhan, toplantının ana maddelerinden birinin bağımsızlık olduğunu, Başkan Barzani’nin referandum için diğer partilerle görüşmeye başlanmasını istediğini bildirdi.

Mirhan, önümüzdeki günlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile önemli bir toplantı yapılacağını, daha sonra diğer partilerle de bir araya gelinerek bağımsızlık için yapılması gerekenlerin konuşulacağını aktardı.

IŞİD SALDIRILARI NEDENİYLE REFERANDUM ERTELENMİŞTİ

Mesud Barzani, 3 Temmuz 2014’te IKBY Parlamentosu’nda gerçekleşen kapalı oturumda bağımsızlık için referandum hazırlığı yapılmasını talep etmişti. IŞİD’in Musul ve daha sonra Kürt bölgesine saldırması ise, referandumun rafa kaldırıldığı yorumlarını beraberinde getirmişti.

O dönemde Barzani, katıldığı bir televizyon kanalında "Kürtler hiçbir zaman referandumdan vazgeçmeyecek. Bu konu, gündemimizdeki önemli yerini koruyor. Ancak şimdi bildiğiniz gibi IŞİD teröristleriyle mücadele ediyoruz. Öncelikli hedefimiz bu mücadeleyi sonlandırmak” demişti.

'HİÇBİR ÜLKE KÜRT DEVLETİNE KARŞI DEĞİL'

Daha sonra ABD’de Kürtlerle bir araya gelen Barzani, şunları söylemişti: "IŞİD savaşı sonrası farklı bir durum ortaya çıkmıştır. Ben daha önce hiçbir devletin Kürt devleti sözünü duymak istediğini hatırlamıyorum. Ancak şimdi birçok ülke açıktan bizi destekliyor. Ayrıca hiçbir ülke bizim bağımsızlığımıza karşı değil.”

Rudaw’ın haberine göre 1 Aralık’ta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşen Barzani, bu görüşmenin ardından yakın çevresine, "Bağımsızlık ilan etsek karşı çıkmazlar” dedi.  Haberde, Barzani’nin Ankara ziyaretinde de havaalanında ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde Türk ve Irak bayraklarının yanında Kürt bayrağı ile karşılandığına dikkat çekildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI