radyobir
radyobir

Belarus'lu sporcu Polonya Konsolosluğuna sığındı

Rızası olmadan takımı tarafından havalimanına getirildikten sonra uçağa binmeyi reddeden Belaruslu sporcu Polonya konsolosluğuna girdi.

02 Ağustos 2021 13:15 | Kategori: Asya Pasifik

Sporcu Krystsina Tsimanouskaya ile temas halinde olan, Belarus'un yerel topluluk üyelerinden birinin verdiği bilgiye göre Tsimanouskaya Polonya'ya sığınma talebinde bulundu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Sözcüsü Mark Adams, dün Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'nin de olduğu birkaç kuruluşun Belaruslu sprinterle temasta olduğunu açıklamıştı.

Polonya ve Çek Cumhuriyeti, 24 yaşındaki Olimpik sporcuya yardım teklifinde bulunmuşlardı.

IOC Sözcüsü Adams, "Güvende olduğu konusunda bizi temin etti. Sonraki adımlarının ne olacağını anlamak için bu sabah onunla yine konuşuyoruz. Ne istediğini öğrenmek ve kararını desteklemek için onu anlamamız gerekiyor" dedi.

Normalde bugün Olimpiyat stadında 200 metre elemelerine girmesi planlanan sprinter, antrenörleri hakkında sosyal medyada açıklama yaptıktan sonra takımdan çıkarılıp, Türk Hava Yolları'nın uçağıyla Belarus'a geri gönderilmek için havalimanına getirilmişti.

Reuters muhabirine Telegram ile açıklamada bulunan Tsimanouskaya, Pazar günü Olimpiyat köyündeki odasına Belarus'un baş antrenörünün gelip kendisine oradan ayrılmasını söylediğini belirtti.

"Baş antrenör bana gelip, benim takımdan çıkarılmam için yukarıdan bir emir geldiğini söyledi" diyen Belaruslu sporcu, "Saat 5'te odama gelip eşyalarımı toplamamı söylediler ve beni havalimanına götürdüler" dedi.

Ancak uçağa binmeyi reddeden sporcu, "Belarus'a geri dönmeyeceğim" dedi.

Belarus Olimpiyat Komitesi ise açıklamasında Tsimanouskaya'nın "duygusal ve psikolojik" durumuyla ilgili doktorların verdiği tavsiyeler üzerine antrenörlerin onu oyunlardan çekmeye karar verdiklerini belirtti.

Polonya dışişleri bakanlığı yetkilisi Marcin Przydacz, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Polonya'nın Tsimanouskaya'ya "insani vize vermeyi teklif ettiğini ve isteği halinde spor kariyerine Polonya'da devam etmekte özgür olduğunu" ifade etti.

Ayrıca Fransa Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Avrupa'nın Belaruslu sporcuya siyasi sığınmacılık hakkı vermekten gurur duyacağını belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI