radyobir
radyobir

Beyaz Saray yürüyüşü yargı engeline mi takılacak?

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkındaki davalardan birinde hakim karşısına çıktı

04 Ekim 2023 07:33 | Kategori: ABD

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalardan birinin ilk duruşması için New York'ta hakim karşısına çıktı.

Trump ve iki oğlunun da aralarında bulunduğu sanıklar, geçen yıl New York Başsavcısı Letitia James tarafından hazırlanan dosyada ellerinde tuttukları varlıkların değerini şişirerek usulsüz şekilde kredi ve sigorta anlaşmaları elde etmekle suçlanıyor.

Davaya bakan yargıç Arthur F. Engoron, geçen hafta Trump ve diğer sanıkların dolandırıcılıktan sorumlu olduğuna hükmetmiş ve Trump'ın varlıklarının listelendiği yıllık mali raporların usulsüzlüklerle dolu olduğuna karar vermişti.

Engoron ayrıca, New York'ta faaliyet gösteren bazı Trump şirketlerinin ruhsatlarının iptal edilmesine karar vermiş ve bu şirketlerin feshinin yönetilmesi için bir kayyum atanmasına hükmetmişti.

New York'ta dün başlayan dava sürecindeyse Trump ve oğulları Donald Jr. ve Eric'in usulsüzlüklerle ilgili ceza ödeyip ödemeyeceklerine karar verilecek.

Savcı James, eski ABD Başkanı ve oğullarının 250 milyon dolar ceza ödemesini ve New York'ta iş yapmalarının yasaklanmasını istiyor.

Savcılık ayrıca Trump'ın eyaletteki bankalardan 5 yıl boyunca kredi almasının ve New York'ta mülk edinmesinin yasaklanmasını talep ediyor.

Dosya bir ceza yargılamasına konu olmadığı için duruşmalarda jüri yer almıyor ve Yargıç Engoron davadan çıkacak kararın tek sorumlusu konumunda. Ancak yine aynı gerekçeyle sanıklar hakkında hapis cezası verilmesi de mümkün değil. 

Trump, davanın yargıcını hedef aldı

New York mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına katılan Donald Trump, hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu belirtirken, davanın yargıcı Arthur F. Engoron'u hedef aldı.

Duruşma salonuna girmeden önce bir açıklama yapan eski ABD Başkanı, davanın Demokrat hakim ve savcısının seçimlere müdahale etme çabası içinde olduğunu ve yargılanmaları gerektiğini savundu.

Duruşmada iddia makamı, Trump'ın servetini olduğundan fazla göstermek için Trump Tower ve 40 Wall Street gibi mülklerinin değerinin rasgele şekilde belirlediğini öne sürerken, Trump'ın savunma ekibiyse emlak sektöründe değişken fiyatların bir standart olduğu yönünde savunma yaptı.



Trump duruşma salonuna girmeden gazetecilere yaptığı açıklamada dava sürecinin başkanlık kampanyasını yok etmek için tasarlandığını söyledi

Trump, Amerikan yargısına karşı: Eski ABD lideri hangi davada, neyle suçlanıyor?

2024'te yapılacak seçimlerle Oval Ofis'e dönmenin yollarını arayan Donald Trump'ın yargılandığı tek dosya New York'taki dolandırıcılık davası değil.

Seçimlere yaklaşık bir yıl süre kalmışken, eski ABD başkanı hakkında 4 farklı iddianame hazırlandı.

Hukukçular, ülkenin birçok yerinde hakkında soruşturmalar yürütülen Trump hakkında açılan ceza davalarının hapis cezalarıyla sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor.

Gizli Belge Davası: Trump hakkında açılan en ciddi davalardan biri, eski ABD liderinin "çok gizli" ibareli bazı belgeleri Florida'daki malikanesine taşıdığı suçlamalarıyla ilgili.

Haziranda iddianamesi hazırlanan bu davada Trump'a 40 ayrı suçlama yöneltilmiş durumda ve bunlardan en ciddisi için 20 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Trump'a yöneltilen suçlamalardan 32'si ulusal savunma bilgilerini alıkoymakla, 5'i gizli belgeleri saklamakla, biri yalan beyanda bulunmakla ve sonradan iddianameye eklenen ikisiyse belgelerin saklandığı Florida'daki konutun kamera görüntülerini sildirmekle bağlantılı.

Davada Trump'ın yanı sıra, vale Walt Nauta ve konut temsilcisi Carlos De Oliveira da yargılanıyor.

Davanın ilk duruşması için verilen tarihse 20 Mayıs 2024. Bu tarih, Cumhuriyetçilerin başkan adayının belli olmasından sonra gizli belge davasının başlaması anlamına geliyor.



Trump, Cumhuriyetçiler'den aldığı yüzde 60'a yakın destekle başkan adayı olmaya en yakın isim

Seçimlere Müdahale Davası: 2020'deki seçimler ve ardından 6 Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre baskınını konu alan davanın iddianamesi geçen ağustosta hazırlandı.

Trump, bu dosyada Amerikan hükümetini aldatmak ve resmi süreçlerin işlemesini engellemek için komplo kurmakla suçlanıyor. Trump'ın destekçilerine seçimleri kazandığına dair yalan söylediği ve resmi sonuçları değiştirmek için Kongre'yi ikna etmeye çalıştığı yönündeki iddialar da dava dosyasında yer alıyor.

Dosyada ayrıca Trump'ın 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınında yaşanan olayları yönlendirdiği iddiası da yer alıyor.

İddianamenin açıklandığı dönemde hakkındaki suçlamaları reddeden Trump, davanın neden olaylardan iki buçuk yıl sonra açıldığı sorusunu gündeme taşımıştı.

Davanın ilk duruşmasının Washington'daki bir federal mahkemede 4 Mart 2024'te görülmesi planlanıyor.

Sus Payı Davası: Martta New York mahkemesi tarafından iddianamesi açıklanan dava Trump'ı cezai kovuşturmayla karşı karşıya kalan ilk eski ABD Başkanı yapmıştı.

Dava, Trump'ın 2016'daki seçimler öncesinde, porno yıldızı Stormy Daniels'le ilişkilerini gizlemek için sus payı ödemesi yaptığı iddiaları etrafında şekilleniyor. 

Trump'ın Daniels'a yapılan ödemeler için avukatı Michael Cohen'e bazı çekler yazmasını evrakta sahtecilik olarak değerlendiren iddia makamı, Trump'a 34 farklı suçlama yöneltmişti. 

Davanın duruşmasının 4 Ocak'ta, Cumhuriyetçilerin aday belirleme süreci başlamadan önce görülmesi bekleniyor.



Trump, hakkındaki "sus payı" davasının ön duruşmasına video konferans yoluyla katılmıştı

Georgia Seçim Davası: Donald Trump'ın aralarında eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows'un da olduğu 18 isimle birlikte yargınlandığı dava, 2020'de seçimlerinde Georgia eyaletindeki sonuçları değiştirme çabalarına odaklanıyor.

İddianamede, Trump ve bağlantılı kişilerin Georgia'nın Cumhuriyetçi eyalet sekreterine seçimi kendilerine kazandırmaları için telkinde bulunduğu yönünde iddialar yer alıyor. Ayrıca, Georgia milletvekillerin seçim sonuçlarını dikkate almadan Trump yanlısı bir Seçiciler Kurulu delegesi atanması için baskı yapıldığı suçlaması da dava dosyasına giren detaylardan biri.

Dosyada sanık konumunda bulunan 19 kişiden biri geçen cuma suçunu kabul ederek, savcılıkla işbirliği yapma kararı aldı ve ifade vermeyi kabul etti. Diğer 18 sanıksa üzerlerine atılı suçlamaları reddediyor.

Davanın ilk duruşması için henüz bir tarih belirlenmiş değil.

Davalar Trump'ın Beyaz Saray yolunu kapatabilir mi?

ABD'de yaklaşan 2024 seçimleri öncesinde, Cumhuriyetçilerin adayı olmak için favori konumda bulunan Donald Trump'ın başkan olmak için önünde yasal bir engel yok.

Zira Amerikan yasalarına göre, herhangi bir suçlamadan dolayı hüküm giymek aday olmaya ve başkan seçilmeye engel değil.

Ancak Trump'ın hakkındaki suçlamalardan hüküm giyerek cezaevine girmesi durumunda, görevini buradan yürütüp yürütemeyeceği konusunda soru işaretleri mevcut.

ABD'li birçok hukukçu Trump'ın başkan seçilmesi durumunda hakkındaki cezaları da affetme yetkisine kavuşacağı konusunda görüş bildiriyor. Ancak böyle bir durumun daha önce yaşanmamış olması, konunun Yüksek Mahkeme'ye taşınmasını neredeyse kesin kılıyor.

Ancak olayın bir de siyasi boyutu var. Trump hakkında peş peşe açılan davalar, eski ABD liderinin takipçilerinden aldığı desteği artırıyor. Destekçilerinin önemli bir bölümü Trump'ın adil olmayan bir şekilde, siyasi amaçlarla yargılandığını savunuyor.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI