radyobir
radyobir

Bombaların gölgesinde aşk!..

Tezatların fotoğrafı… Yeni evlenmiş bir çift, harabeye dönen memleketleri Humus'ta yeni bir başlangıç umuduyla birbirine sarılmış…

18 Şubat 2016 09:20 | Güncelleme :18 Şubat 2016 14:37 | Kategori: Dünya



Suriye’yi aşkla inşa etmek

Yeni evli Nada Merhi-Hasan Yusuf çifti, evlilik fotoğraflarını çektirirken özel bir mesajı olmasını istedi. Fotoğrafçıları Cafer Meray ile birlikte oturup düşündüler. Fonda harabeye dönmüş Humus sokakları yer alacaktı. Fotoğrafları internette "Aşk Suriye’yi yeniden inşa ediyor” adı altında yayınlanacaktı.



Enkazda sevmek ve yaşamak

18 yaşındaki gelin ve 27 yaşındaki asker damat, evlilik albümlerinde güzel görünümlü park, bahçe, doğa manzaraları bulunmasını istememişler. Fotoğrafçı Meray, albümle ‘yaşamın ölümden daha güçlü olduğunu’ göstermek istediğini söylüyor.



Paramparça bir kent

Suriye’deki iç savaş, çoğu sivil 250 bini aşkın insanın yaşamına mal oldu. Ülkenin üçüncü büyük kenti Humus, ağırlıklı olarak rejim birliklerinin düzenlediği saldırılarda ağır hasar gördü. Humus, 2012 yılında rejime karşı ayaklanan ilk kentlerden biriydi. Şimdi ise muhalefet büyük ölçüde kentten sürülmüş durumda.



Beyaz gelinlik, gri enkaz

Bir zamanların canlı kent merkezi artık soluk yüzlü. Enkazların grisi arasında Merhi’nin beyaz gelinliği parıldıyor, çifti çevreleyen harabelerle çetin bir tezat oluşturuyor. Mermi delikleri, terk edilmiş binalar, yanarak enkaz haline gelmiş evler, bomboş sokaklar, bir zamanlar şehirde yaşam olduğunu gösteren birer anıt gibi.



Birbirinden güç almak

Humus hala saldırılara hedef oluyor. 22 Ocak’ta El Zehra semtinde düzenlenen intihar saldırısında 20’yi aşkın kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Ağırlıklı olarak Alevilerin yaşadığı semtteki saldırıyı radikal İslamcı IŞİD üstlendi.



Bombaların altında ilan-ı aşk

Rusya’nın Esad rejimine destek için 30 Eylül’den bu yana sürdürdüğü hava saldırıları yıkımı daha da artırdı. 15 Şubat’ta bir hastane isabet aldı, dokuz kişi öldü. Kent, başkent Şam’ın 280 kilometre kuzeyinde yer alıyor.



Geline asker selamı

Fotoğrafçı Cafer Meray, internette fotoğraf albümü ile ilgili eleştirilere hedef olmuş, Esad rejimi propagandası yapmakla suçlanmış. 



Dünya onları konuşuyor

Suriyeli sivillerin durumu, son olarak 12-14 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın da ana gündem maddeleri arasındaydı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarını eleştirerek, Rus saldırılarının büyük bölümünün meşru muhalefeti hedef aldığını söyledi.



Savaş koşullarında aşk

Meray’ın fotoğraflarının bulunduğu Facebook sayfasında duygulu yorumlara da rastlanıyor. Kullanıcılardan biri, "Kendimi damat gibi hissediyorum” derken, diğeri "Tanrı sizinle ve tüm Suriyelilerle olsun” yazmış. Bir kullanıcı da albüm için yeni bir başlık önermiş: Savaş döneminde aşk.



Yaşamın sürdüğünün kanıtı

Meray’ın fotoğrafları insanları duygulandırmaya devam ediyor. Kullancıılar kendi foto-galerilerini oluşturuyor, Youtube’a fotoğraflardan oluşturulmuş videolar yüklüyor, Facebook’ta yorumlar yazıyor. Kullanıcılardan biri Mera’ın albümünü ‘Suriye’nin en ağır hasar görmüş kentlerinden Humus’ta bile hayatın devam ettiğinin kanıtı’ diye nitelendiriyor.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI