radyobir
radyobir

Brezilya "Sıfır ormansızlaşma" için 2025'i işaret etti

Brezilya hükümetinden bir yetkili, bu hafta gazetecilere ülkedeki ormansızlaşmanın 2025'te tarihi bir seviyeye düşmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

26 Kasım 2023 06:56 | Kategori: Latin Amerika

Brezilya'nın çevre çalışmalarını yürüten kurumu IBAMA'nın başkanı Rodrigo Agostinho, ülkede şimdiye kadarki en düşük ormansızlaşmanın kaydedildiği 2012'deki oranlara ulaşılmasının beklendiğini bazı yayın kuruluşlarına söyledi.

Rodrigo Agostinho gazetecilere şöyle dedi:

Kim bilir, bir ya da iki yıl içinde 2012'deki rakamlara ulaşarak sıfır ormansızlaşma yönünde çalışabiliriz.

IBAMA, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Agostinho'nun açıklaması, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetimindeki Brezilya'nın 2021'de son 15 yılın en yüksek ormansızlaşma oranına ulaşmasının ardından geldi. Bolsonaro'nun iktidarda olduğu 4 yıl içinde ormansızlaşma yüzde 60 artmıştı.

Brezilya'nın mevcut başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın 1 Ocak'ta göreve gelmesiyle ormansızlaşma oranları neredeyse anında düşmeye başlamıştı. 2023'ün ilk 6 ayında Amazon'un Brezilya kısmındaki ormansızlaşma yüzde 33,6 azalmıştı.

The Independent'ın daha önce bildirdiği gibi IBAMA Genel Sekreteri João Paulo Capobianco ormansızlaşmadaki artış eğrisinin tersine döndüğünü temmuzda söylemişti.

Capobianco şöyle demişti:

Bu bir gerçek: Eğriyi tersine çevirdik; ormansızlaşma artmıyor.

Bu öngörü, Brezilya'daki büyük bir sıcak hava dalgasının ve bir dizi sel ve orman yangını felaketinin hemen ardından yapıldı.

Geçen hafta 23 yaşındaki bir kadın, 58,8 santigrat dereceye ulaşarak zirve yapan ısı indeksinde Taylor Swift'in Rio de Janeiro'daki Eras Turnesi konserini bekledikten sonra hayatını kaybetmişti. Yüksek sıcaklık aynı zamanda orman yangınlarını körükledi, Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da geniş çaplı elektrik kesintilerine yol açtı ve Rio Grande seline katkıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na göre Brezilya'daki toplum ve çevre (özellikle Amazon Yağmur Ormanları'nın bir bölümünü içeren bölgeler) insan kaynaklı iklim krizinin ciddi tehdidi altında.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI