radyobir
radyobir

Büyük Pasifik Çöp Alanı'ndan 11 tonu aşkın çöp çıkarıldı

Hawaii ve Kaliforniya arasında yüzen çöp yığınının Teksas'ın iki katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor

04 Eylül 2023 02:34 | Kategori: Asya Pasifik

Temizlik ekipleri Büyük Pasifik Çöp Alanı'ndan 11 ton 340 kiloya yakın çöp çıkararak kendi türünde bugüne kadarki en büyük operasyonu gerçekleştirdi.

The Ocean Cleanup bu şoke edici miktardaki okyanus çöpünü 4 haftalık bir süre boyunca temizledi, kar amacı gütmeyen çevre örgütünün gemileri şu anda Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletine bağlı Victoria şehrine geri dönüyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA) yığın sürekli hareket ettiği için kesin bir ölçüm yapmanın zor olduğunu söylüyor.

Ancak Ocean Cleanup, Hawaii ve Kaliforniya arasında yüzen çöp yığınının şu anda Teksas'ın iki katı büyüklüğünde olduğunun tahmin edildiğini belirtiyor.

Nature Ecology & Evolution adlı bilimsel dergide Nisan'da yayımlanan bir araştırmaya göre, yığın artık o kadar büyüdü ki üzerinde yeni bir kıyı ekosistemi gelişmeye başladı.

NOAA atık balık ağlarına takılıp plastikleri ve diğer çöpleri yiyebilen deniz canlıları için bu tür yığınların tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Örgüt, iki geminin yanı sıra zararlı atıkları deniz yüzeyinden sıyıran bir cihaz kullanıyor.

Sistem, iki gemi arasına çekilen 2,25 km uzunluğunda yüzen bir bariyerden oluşmakta. Bariyer, yüzen plastiklerin çoğunun bulunabileceği okyanus yüzeyinin yaklaşık 4 metre altına inen bir perdeye sahip.

Örgütün halkla ilişkiler ve medya sorumlusu Alex Tobin, hedeflerinin yüzen plastiklerin yüzde 90'ını 2040'a kadar okyanuslardan temizlemek olduğunu söylüyor.

Tobin, ABC News'e "Amacımız bir nevi kendi kepengimizi kapatmak" dedi:

Bu işi sonsuza kadar yapmak istemiyoruz.

Örgüt, okyanus plastiğinin bir dizi kaynaktan geldiğini belirtiyor ki bunlar arasında kaybolan ve terk edilmiş balıkçılık malzemeleri de var, nehirlerdeki tüketici atıkları da.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI