radyobir
radyobir

Çin'den ABD'ye net mesaj: Tercihinizi yapın

Çin'in en kıdemli diplomatı Vang Yi, Pekin'de görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a "İş birliği ya da çatışma arasında tercih yapın" mesajı verdi.

19 Haziran 2023 10:32 | Kategori: Asya Pasifik

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pekin ziyaretinde Çinli yetkililerle temasları devam ediyor.

Beş yıl sonra Çin'i ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Blinken, Çinli mevkidaşı Çin Gang ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ülkenin en kıdemli diplomatı olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi ile de bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Blinken ve Vang'ın Diaoyutai Devlet Konuk Evi'nde beraberindeki heyetlerle birlikte gerçekleştirdiği görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğünü söyledi.

Çin'in devlet televizyonu CCTV, Komünist Parti'deki konumu Çin Dışişleri Bakanı'ndan yukarıda olan Vang'ın görüşmede Blinken'a "Diyalog veya karşı karşıya gelme ve iş birliği ya da çatışma arasında bir tercih yapmak gerekiyor" dediğini aktardı.

Vang, Çin'in Tayvan konusunda ise "uzlaşacak ya da ödün verecek yeri kalmadığını" belirtti. Vang, "ABD daha önce üç ayrı ABD-Çin ortak bildirisinde de teyit edilen Tek Çin ilkesine gerçek anlamda bağlı kalmalı, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve 'Tayvan'ın bağımsızlığına' açıkça karşı çıkmalıdır" dedi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip olan ABD ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda ticaretten teknolojiye, Tayvan'dan insan haklarına kadar birçok konuda yaşanan sorunlar nedeniyle ciddi anlamda gerildi.

Blinken'ın, Çin'e düzenlediği resmi ziyaretin ikinci ve son gününde Vang'ın ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüşmesi bekleniyor.

Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang arasında dün heyetlerin de katılımıyla 6-7 saat süren bir görüşme gerçekleşmişti. Taraflar, görüşmeleri "yapıcı ve samimi" olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı bu görüşmede Blinken'ın "yanlış algılama ve hesap hatalarının yaratacağı risklerden kaçınmak" için tüm konularda iletişim kanallarını açık tutmanın ve diplomasinin önemine vurgu yaptığını açıkladı.

"İlişkiler en düşük noktasında"

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Çin Gang ise Blinken'a iki ülke arasındaki ilişkilerin şu an "diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri en düşük noktada olduğunu" ve bu durumun "ne iki ülke halklarının temel çıkarlarına riayet ettiğini ne de uluslararası toplumun ortak beklentilerini karşıladığını" söyledi.

Her iki taraf da temel meselelerde iş birliğine gitme yönündeki arzularını dile getirse de Tayvan, insan hakları, ticaret, teknoloji ve güvenlik gibi konularda somut bir ilerleme kaydedildiğine dair izlenim verilmedi.

Çin Gang, Tayvan meselesinin Çin'in ülke çıkarlarının merkezinde olduğunu ve Çin-ABD ilişkilerinin en önemli konusu olduğunu belirtti. Çinli bakan, bu konunun aynı zamanda "en belirgin risk" olduğunu sözlerine ekledi.

Blinken'ın ayrıca Çinli mevkidaşını Washington'a davet ettiği ve Çin Gang'ın bu teklife olumu yanıt verdiği açıklandı. Ancak bu ziyaret için herhangi bir tarih verilmedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI