radyobir
radyobir

Çipras'tan önemli adım: Kıbrıslı Türklerle görüşecek

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ilk yurtdışı ziyaretini bugün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yapıyor. Çipras, ziyareti kapsamında Kıbrıslı Türklerle de görüşecek. Çipras'ın Kıbrıslı Türk sivil toplum kuruluşları yetkilileriyle bir araya gelmesiyle ilk kez bir Yunanistan Başbakanı, Kıbrıslı Türklerle diyaloga geçmiş olacak.

02 Şubat 2015 11:01 | Güncelleme :02 Şubat 2015 15:25 | Kategori: Dış Politika

Yunanistan'ın yeni Başbakanı, ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs'a yaptı. Anastasiadis'le görüşen Çipras, "Kıbrıs sorunu önceliklerimiz arasında" dedi. Genç lider, İngizlere karşı verilen bağımsızlık mücadelesi sırasında asılan EOKA üyelerinin mezarlarına çelenk bıraktı.

Çipras başbakan sıfatıyla ilk yurt dışı ziyaretini Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in davetlisi olarak Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde özel bir uçakla Rum Kesimi'ne giden Çipras'ı, Larnaka Havaalanı'nda Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle ağırlanan Çipras, Anastasiadis'le bir araya geldi.



Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Çipras, Kıbrıs'a gelmesinin tesadüf olmadığını, Kıbrıs'ın Yunanlar için özel bir anlamı olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade eden Çipras, "Kıbrıs, Yunan hükümetinin kalbinde ve aklında. Yeni bir hükümet kurulmasının, Helenizmin ses sahibi olması ve kendine yaraşır şekilde haklarını araması ihtiyacıyla bağdaşacağını umuyorum" dedi.

Anastasiadis ise Çipras'ın Kıbrıs'a ilgisinin bilindiğini belirterek, "Yapacağımız görüşmelerde, aramızdaki anlaşma duygusu ve ortak anlayışın bir kez daha teyit edileceğini umuyorum" diye konuştu.

İKİ TOPLUMLU FEDERASYON

İkili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından basının karşısına geçti. Çipras, Kıbrıs'ta tek bir uluslararası kimliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaptı, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti. Yunanistan olarak Güney Kıbrıs’a bu konudaki desteklerinin de süreceğine işaret eden Çipras, adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türk-Yunan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşıdığını anlattı.

BARBAROS BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ

Ada'da karşılıklı güvenin artırılması için adım atılmasından yana olduklarını belirten Çipras, Türkiye'ye ait Barbaros gemisinin bu hamlelerin önünde engel teşkil ettiğini söyledi, geminin bölgeyi terk etmesi gerektiğini bir kez daha yineledi. Çipras, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına olan, adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik çaba sarf edeceklerini söyledi.



Yunanistan'ın çiçeği burnunda Başbakanı Çipras, 1955-1959 arasında İngiltere'ye karşı bağımsızlık mücadelesi verirken ölen veya İngilizler tarafından asılan EOKA üyelerinin mezarlarına çelenk bıraktı.
Gazetecilerin "Kıbrıslı Türklere mesajınız nedir" sorusunu yanıtlayan Çipras şöyle konuştu: "Birlikte ve işbirliği içerisinde hareket edip çözüm, barış ve refahı” sağlayabiliriz.

TÜRKLERLE DE GÖRÜŞECEK

Rum basınına göre; Güney Kıbrıs ziyareti ile 'milli konularda' mesajlar vermek isteyen Çipras, Yunan başbakanlarının Güney Kıbrıs ziyaretlerinde uygulanan geleneksel görüşme programlarına ek olarak Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle de temas edecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI