radyobir
radyobir

Devrim Muhafızları'ndan Trump'a red yanıtı

ABD ve İran arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde Başkan Donald Trump hem askeri çatışma uyarısında bulunmuş hem de İran'la görüşme teklifini gündeme getirmişti. İran Devrim Muhafızları'ndan "ABD ile görüşmeyiz" yanıtı geldi.

11 Mayıs 2019 10:35 | Kategori: Dünya

ABD Başkanı Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada İran yönetimine, nükleer programını terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuş, diğer yandan da iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da olası gördüğünün mesajını vermişti.

Trump’ın açıklamalarına yanıt, ABD yönetiminin yabancı terör örgütü listesine aldığı İran ordusunun elit birliği olarak tanımlanan Devrim Muhafızları’ndan geldi. İran Devrim Muhafızları’nın siyasi işlerden sorumlu başkan yardımcısı Yadullah Cevani, İran’ın Tasnim haber ajansına göre, "Amerikalılarla hiçbir görüşme olmayacak ve Amerikalılar bize karşı askeri bir adım atma cüretini göstermeyecek” dedi. İranlı yetkili, "Bizim ulusumuz Amerika’yı güvenilmez bir ülke olarak görmektedir” açıklamasını yaptı.

Başkent Tahran’da da binlerce kişi, Cuma günü hükümetin düzenlediği yürüyüşe katılarak, İran’ın 2015’te Batı ile imzaladığı anlaşma kapsamında nükleer programıyla ilgili kabul ettiği bazı yükümlülüklerini askıya alma ve imzacı diğer ülkelerin, anlaşmayı ABD yaptırımlarına karşı korumamaları durumunda daha fazla adım atma kararına destek verdi.

İran Devlet Televizyonu, Cuma namazı sonrasında Tahran’da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşten görüntüler yayınladı. Yürüyüşe katılan göstericilerin çoğu, "Kahrolsun ABD” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar taşıdı. Göstericiler "Amerika yaptırımların etkili olmadığını bilsin” sloganları attı.

"Milyar dolarlık filoları tek füzeyle imha edilebilir”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı CENTCOM’un yaptığı açıklamaya göre Amerika’nın İran Körfezi’ne gönderdiği uçak gemisi USS Abraham Lincoln dün Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan geçmiş, ABD Donanması da Twitter hesabından uçak gemisinin o ana ait fotoğraflarını paylaşmıştı. Washington’un İran’la yaşanan gerilimin ardından bölgeye gönderdiği B-52 bombardıman uçakları da Katar’daki ABD üssüne ulaşmış durumda

İran’ın yarı resmi haber ajansı ISNA’ya göre, üst düzey bir din adamı, verdiği Cuma hutbesinde, bu uçak gemisine atıfta bulunarak Amerikan donanmasının bir füzeyle imha edilebileceğini savundu.

Yousef Tabatabai-Nejad, İsfahan’daki hutbesinde, "Milyar dolarlık filoları tek bir füzeyle yok edilebilir” dedi.

Geçen yıl Amerika’yı İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çeken Başkan Trump daha önce de yaptığı açıklamalarda İran’ın liderleriyle görüşebileceğini dile getirmiş, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında da bu çağrıyı yinelemişti.

İran’ın BM Büyükelçisi Macid Taht Ravançi’ye Trump’ın bu açıklamaları soruldu. İranlı temsilci bir ABD televizyonuna verdiği röportajda "Birdenbire müzakere masasından kalkmaya karar verdi. Bir daha bunu yapmayacağının garantisini kim verebilir?” diye sordu.

ABD’li yetkililer İran’ın bölgede ABD unsurlarına yönelik bir saldırıda bulunabileceğine ilişkin istihbarat geldiğini belirtmişti. İranlı temsilci bu iddiaları da yalanladı, söz konusu iddiaların 2003 yılında "Irak işgali sürecinde yer alan aynı kişiler tarafından üretildiğini” savundu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI