radyobir
radyobir

Donbas'ta saldırılar arttı, üç Ukrayna askeri öldü

Ukrayna doğudaki Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların topçu ateşinde iki askerinin öldüğünü, dört askerinin de yaralandığını açıkladı.

20 Şubat 2022 08:40 | Kategori: Avrupa

Haftalardır süren gerilimde Ukrayna ordusunun açıkladığı ilk asker ölümleri cumartesi günü geldi. Ordu ayrıca ayrılıkçıların saldırılarının Cuma'dan bu yana arttığını da belirtti. Cuma günü de bölgede iki sağlık görevlisi yaralandı.

Ayrıca bölgedeki Rus yanlısı ayrılıkçıların liderleri "tam askeri seferberlik" ilan etti. Bölgeden patlama sesleri geldiği bildiriliyor.

Bölgedeki uluslararası gözlemciler ayrılıkçılarla Ukrayna askerlerini ayıran çizgi üzerindeki saldırılarda "dramatik bir artış" olduğunu bildiriyor.

Ayrılıkçılar dün de bölgedeki kadın ve çocukların da tahliyesini istemişlerdi.

Münih'te yapılan Güvenlik Konferansı'nda ise Batılı liderler Rusya'ya gerilimi artırmama çağrısı yaparken, ABD Rusya'ya ekonomik yaptırım uyarısında bulundu.

Son 24 saatte Donbas bölgesinde neler yaşandı?

Ukrayna'nın doğusundaki Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Luhansk) sivillerin tahliye edilmeye başladığına ilişkin görüntüler, Rus medyasında yayınlandı.

Ancak bölgede kitlesel bir yer değiştirme yaşandığına ilişkin bir işaret henüz bulunmuyor.

Batılı güçler ise Rusya'nın sahte bir kriz yaratarak, Ukrayna işgaline bahane bulmaya çalıştığını savunuyor.

Rus yanlısı ayrılıkçılar, Cuma akşam saatlerinde Donetsk kentinde bir milis lidere ait aracın patlatıldığını öne sürdü. Reuters haber ajansına göre Rusya yanlısı ayrılıkçılar içinde kimsenin bulunmadığı bir cipin patladığını aktardı. Yaralanan kimsenin olmadığı belirtildi.



Donetsk'ten tahliyeler

Bu gelişmenin ardından sivillerin tahliye edilmeye başlandığı dile getirildi. Rusya yanlısı ayrılıkçılara göre 700 bin kişi Rusya'ya tahliye edilecek.

Rusya'nın acil durumlardan sorumlu bakanının da bölgeye gittiği açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donbas'tan Rusya'nın güneyine gelen 'sığınmacılara' barınma ve gıda yardımının sağlanması emri verdiği ifade edildi.

Ukrayna'ya göre ise saldırı iddiaları Rusya'nın dezenformasyonu.

Bu gelişmeden önce ise Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar, Rus haber ajansı Interfax'a, Ukrayna ordusunun kendilerine havan topu saldırısı düzenlediğini iddia etmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI