radyobir
radyobir

Dublin'de 5 kişinin yaralandığı saldırı sonrası gerilim arttı

İrlanda'nın başkenti Dublin'de yaşanan bir bıçaklı saldırıda üçü çocuk, beş kişinin yaralanmasının ardından düzenlenen gösterilerde araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı.

24 Kasım 2023 07:51 | Kategori: Avrupa

Yerel saatle 13:40 dolaylarında düzenlenen saldırıda beş yaşındaki bir kız çocuğu ve 30’lu yaşlarındaki bir kadın ağır yaralandı.

Saldırı, kent merkezindeki Parnell Meydanı’ndaki bir okulun önünde yaşanırken, polis 40’lı yaşlarındaki ağır yaralı bir erkeğin soruşturmalarında üzerinde durdukları bir kişi olduğunu belirtti.

Polis zanlının milliyeti konusunda bilgi vermezken, BBC'ye konuşan kaynaklar şüphelinin, İrlanda vatandaşı olduğunu ve ülkede 20 yıldır yaşadığını söyledi.
Polis, saldırıyla ilgili olarak başka herhangi bir kişinin aranmadığını da ekledi.

An Garda Síochána’nın (İrlanda Polisi) başı Drew Harris, saldırının ardından yaşanan olaylardan polis olay yerini kontrol altına almaya çalışırken şiddet olayları çıkartan "aşırı sağ ideolojiyle hareket eden delirmiş, holigan bir kesimi” sorumlu tuttu.

İrlanda Polisi, sokakların "genel anlamda sakin” olduğunu belirtirken, çok sayıda polis devriye geziyor.

Protestocuların olay yerinde toplanmasının ardından, bölgeye çevik kuvvet güçlerinin konuşlandırıldığı belirtildi.

Protestolar, kent merkezinde olay yerinin yakınlarındaki bazı caddelerde yoğunlaştı. Bazı araçlar, bir tramvay ve bir otobüs ateşe verildi.

Bir mağaza yağmalanırken, diğer mağazaların vitrin camları kırıldı.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ek polis güçlerinin konuşlandırıldığını belirtirken, olaydan şoke olduğunu ve "ayrıntıların hala belirlenmeye çalışıldığını” bildirdi.

Drew Harris de halka "sorumlu davranma, dezenformasyonu ve sosyal medyada dolaşan dedikoduları dinlememe” çağrısı yaptı.

Harris "Ne yaşandığını biliyoruz ama neden yaşandığı hala belirsiz” dedi.

Daha önce düzenlenen basın toplantısında da üst düzey polis yetkilisi Liam Geraghty, beş yaşındaki kız çocuğunun hastanede tedavi gördüğünü, altı yaşındaki bir diğer kız çocuğu ve beş yaşındaki bir erkek çocuğunun yaralarının daha hafif olduğunu söyledi.

Geraghty soruşturmanın ilk aşamalarında olmalarına rağmen, polisin olayın "terör bağlantılı bir eylem” olmadığı konusunda emin olduğunu ve "münferit bir saldırı” gibi göründüğünü kaydetti.

Bir görgü tanığı İrlanda devlet televizyonu RTE’ye yaptığı açıklamada kendisinin ve bir başka görgü tanığının, bir erkeğin elinden bıçağını aldıklarını belirtti.

Siobhan Kearney olay yerini "tam bir kargaşaydı” diye tanımladı.

Kearney "Düşünmeden, yardım etmek için yolun karşısına geçtim. İki çocuk ve bir kadın, çıktıkları okulun içine geri alındılar” dedi.

Kearney bıçaklı adamın da yerde olduğunu ve birçok kişinin zanlıyı tutmaya çalıştığını belirtti.

Kearney "Ben ve Amerikalı bir kadın etrafında bir çember oluşturduk ve polisi bekleyeceğimizi” söyledik diye de ekledi.

Görgü tanığı Kearney ayrıca, üç ila dört dakika içinde ambulans geldiğini ve tüm diğer acil yardım görevlilerinin beş dakika içinde ulaştıklarını belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI