radyobir
radyobir

Duman avcıları "Yeşil Dedektör" ile avlayacak

Yeşilay'ın Sağlık Bakanlığı ile hayata geçirdiği, vatandaşların sigara yasakları için ihlal bildiriminde bulunmalarına imkan veren ve akıllı cep telefonlarına indirilebilen Yeşil Dedektör mobil uygulaması, ülke genelinde uygulanacak.

02 Haziran 2016 23:08 | Kategori: Yaşam

Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, Sağlık Bakanlığı ile hayata geçirdikleri, vatandaşların sigara yasakları için ihlal bildiriminde bulunmalarına imkan veren ve akıllı cep telefonlarına indirilebilen Yeşil Dedektör mobil uygulamasının İstanbul'da yaklaşık üç ay yapılacağını, ardından ülke geneline yaygınlaştırılacağını söyledi.

Öztürk, Yeşil Dedektör mobil uygulamasıyla, ortak kullanıma açık alanlarda ve sigara yasaklarının uygulanması gereken yerlerde sigara içildiğini tespit eden vatandaşların ihlal bildiriminde bulunabileceklerini belirtti.

GPS teknolojisiyle çalışan mobil uygulamayla, vatandaşların akıllı telefon ve tabletler aracılığıyla, kanunen yasak olan yerlerde sigara içildiğini görmeleri halinde bu durumu online olarak ihbar edebileceklerini dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:

"Sistem, kişilerin akıllı telefonlarının konum özelliğinden faydalanıyor ve 3 tuşlama yaparak bildirim imkanı tanıyor. Alınan bildirimler ALO 184 sistemi üzerinden saha denetim ekiplerinin tabletlerine iletiliyor. Uygulamanın yaygın kullanımı saha denetimleriyle destekleneceğinden, kapalı işletme ve mekanlarda tütün mamülleri kullanım frekansının düşmesi ile genel olarak tütün kullanım oranlarında da düşüş sağlaması bekleniyor."

Suistimaller ve yalan ihbarlar önlenecek

Uygulamayla denetimi kolaylaştırmış olduklarını aktaran Öztürk, "Aynı zamanda halkımızın denetime doğrudan girmesiyle, sosyal sorumluluk projesi de sayılabilir. Suistimallere ve yalan ihbarlara karşı da tedbirler alındı. Aynı kişi sürekli sahte ihbar yapıyorsa, onun kayıtları bakanlıkça tutulacak, bir daha o şahsın yaptığı ihbar ciddiye alınmayacak. Yeşil Dedektör pilot uygulaması yaklaşık üç ay İstanbul'da yapılacak. Bu üç ayın sonunda tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak." ifadelerini kullandı.

 Öztürk, Yeşil Dedektör uygulamasıyla hedeflerinin, denetimi sağlamak ve denetimlere katkıda bulunmak olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Normalde insanların sigara içilen ortamları şikayet edebilecekleri bir ücretsiz hat var ama insanların o ortamda telefon konuşması yapması zor olabiliyor. İnsanlar mekanın adresini bilemeyebiliyor. Bu, bildirim açısından ciddi bir problem oluşturuyordu."

Nasıl çalışır

Yeşil Dedektör, akıllı telefonlar için indirilebilir ve diğer mobil cihazlar için web tabanlı olarak kullanılabilir bir sistemi içeriyor. Kullanıcılar, bulundukları mekanda tütün yasağının ihlaline şahit olduklarında, uygulamanın "konum belirle" fonksiyonunu kullanarak bulunduğu civardaki mekanları listeleyip, ihlalin yapıldığı mekanı seçerek herhangi bir kişisel bilgi girmeden "ihlal bildir" butonunu kullanarak ihlali bildirebiliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI