radyobir
radyobir

Dünyanın en büyük rehine krizleri

Son elli yılda dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok rehine krizleri yaşandı. işte bunlardan en önemlileri;

22 Eylül 2014 12:36 | Kategori: Dünya

BESLAN OPERASYONU

Beslan'daki Rehine Krizi (aynı zamanda Beslan okul kuşatması ve Beslan katliamı olarak da anılır.)[2][3] üç gün sürmüş ve 1.100 rehine alınmış, bunların 300 'den fazlası öldürülmüştür. Önemli bir kısmı İnguş ve Çeçenlerin, 1 Eylül 2004 tarihinde 1.100 'den fazla insanın (777 çocuk[4]) rehin alınmasıyla, Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyetinde bulunan Beslan kasabasındaki bir okulda gerçekleşmiştir. Rehineleri alan grup, Çeçen savaş kumandanı Şamil Basayev tarafından İkinci Çeçen Savaşını sonlandırmak istediğini duyurmak için eylemi gerçekleştirmiştir. Eylemin üçüncü gününde; Rus güvenlik güçleri tanklar, yüksek tahrikli basınç bombalar ve diğer ağır silahları kullanarak binaya girmişlerdir.[5] Patlamaların ardından, etrafı çevrilen binada Rus güvenlikleri ve eylemciler arasında silahlı çatışma meydana gelmiştir. Çatışmaların sonunda, aralarında 186 çocuğun bulunduğu, en az 334 rehinenin öldürüldüğü,[6][7] yüzlerce rehinenin yaralandığı ve birçok insanın kaybolduğu bildirilmiştir.

OPERATION EAGLE CLAW (  Kartal Pançesi Operasyonu)

Nisan 1980'de ABD ordusunun, ABD'nin İran büyükelçiliğinde rehin tutulan 52 vatandaşını kurtarmak için düzenlediği askeri harekat. Harekata katılan Rh-53D Sea Stallion tipi helikopterlerden üçünün yoğun kum fırtınası nedeniyle hasar görmesi ve diğerlerinin de geri dönmek zorunda kalması nedeniyle iptal edildi. Operasyon'un merkezi olan uçak gemisi USS Nimitz (CVN-68)'e dönüşe hazırlanılırken yakıt ikmali esnasında yaşanan kaza nedeniyle bir C-130 Hercules uçağı ve bir amerikan helikopterinin infilak etmesi sonucu 8 askerin ölümüne ve 2 helikopterin İran topraklarında bırakılması sonucu başarısız olmuştur.

MÜNİH OLİMPİYAT KÖYÜ BASKINI

1971 senesi 4 Eylül'ü 5 Eylül'e bağlayan gece saat 4:30 sularında olimpiyatlar için Münihte bulunan İsrailli sporcuların bir kısmının kaldığı 2 apartman dairesine El Fetih’e bağlı Kara Eylül  militanları tarafından bir baskın yapıldı. İlk arbedede bir İsrailli sporcu  ve güreş takımı antrenörü miitanlara direnmeye çalışırken öldürüldüler. Olaylar sırasında İsrailli bir sporcu ve halter takımı antrenörü kaçmayı başardı ancak eylemciler  7 sporcuyu ve 2 antrenörü rehin alınmayı başardılar.
Militanların talebi İsrail hapisanelerinde bulunan 200 tutuklunun salıverilmesi ve Alman Kızıl Ordu Fraksiyonu grubuna ait iki tutuklunun serbest bırakılmasıydı..İsrail bu kadar acele bir şekilde pazarlık yapmayacağınıı Alman hükümetine bildirdi. Ayrıca olayı kontrol altına almak amacıyla kendi özel kuvveti olan anti-terör timini yollama istediğinini iletti. Ancak bu istek Alman hükümeti tarafından reddedildi.. 
Bir süre sonra eylemciler başlangıçta bildirdikleri taleplerinden vazgeçerek rehineler yanlarında olmak üzere helikopterle havaalanına gidip yurtdışına çıkmak istediklerini bildirdiler. Almanya eylemcilerin isteklerini kabul etti.. Militanlar rehinelerle birlikte iki helikoptere bindiler ve havaalanına doğru hareket ettiler. Saldırganlar havaalanına vardıktan belli bir süre sonra, havalanındaki güvenlik ekibi kendi inisiyatifiyle operasyona başladı. lk ateşte 2 militan öldürüldü biri yaralandı.. Helikopter pilotları helikopterlerini bırakıp kaçtılar. Bu sırada başarı şanslarının kalmadığını düşünen  eylemcilerden biri helikopterin içini taradı ve ardından el bombası attı. Diğer eylemciler de güvenlik güçlerine karşı saldırıya geçtiler
Olaylar ; 11 İsrailli sporcu ve antrenör, 1 alman polisi ve 5 eylemcinin ölmesiyle sonuçlandı. 3 eylemciden  2'si sağ 1'i yaralı olarak ele geçirildi. Olay sonrasında olimpiyatlar durdu ve pek çok ülke olimpiyatları terk etti..  Ölen 5 Arap eylemcinin  cenazesi Libya'da devlet töreni ile gömüldü. Olaydan 1 ay sonra Alman Lufthansa uçağı kaçırıldı ve uçağı kaçıranlar Almanya’da tutuklu 3 Arap eylemcinin serbest bırakılmasını istediler.. Alman hükümeti onların isteğini kabul etti..

BİR OPERASYON FACİASI: MALTA

Tarihe en kanlı baskın olarak geçen operasyon 1985 senesi 23 Kasım’ında yaşandı.  3 Filistinli korsan, Mısır Havayolları'na ait uçağı Atina'dan Malta'ya kaçırdı. Valatta Havaalanı’na gelindiğinde korsanlar, gıda ve yakıt almak istediler. Talepleri karşılanmayınca 5 kişiyi vurdular. Mısırlı komandolar uçağı bastı ve 59 kişi öldü. Ancak bu olay Mısır operasyon kazalarını9n ilki değildi 19 şubat 1978’de Lefkoşe'nin Larnaka havaalanı'nda, bir Rum uçağını 11 Mısırlı yolcu ve 4 kişilik mürettebatıyla rehin alan iki Filistinli gerillaya Mısır komandolarıRum yetkililerden izin almaya gerek duymaksızın  operasyon yaptı. Operasyon sırasında Rum askerleri ateş açınca  kargaşada 15 Mısır askeri öldü, 15'i yaralandı. yolcular kurtuldu, korsanlar yakalandı.

ENTEBBE VE MOGADİŞU

1976 senesinde Air France uçağının Uganda’ya kaçırılılması üzerine İsrail özel birliklerinin Entebbe Havaalanı’nda düzenlediği operasyonda üç can kaybına karşılık bütün yolcular kurtarıldı. Ertesi yıl Mogadişuda  İsrail komandolarıı Luftansa yolcularını kurtarmayı başardı. 

.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI