radyobir
radyobir

Erkeklerin üçte birinde HPV çıktı

Dünya genelinde 15 yaşın üzerindeki yaklaşık her üç erkekten birinin, cinsel yolla bulaşan belirli bir enfeksiyonun en az bir türüne yakalandığı yeni bir araştırmada belirtildi.

07 Eylül 2023 07:55 | Kategori: Sağlık

Genital insan papilloma virüsü (HPV); rahim ağzı, anüs, ağız ve boğaz gibi insan vücudunu çevreleyen nemli zarları ve cildi etkileyen bir virüs grubu.

Yakın zamanda The Lancet Global Health adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma bu yaş aralığındaki her 5 erkekten birinin kansere yol açan yüksek riskli HPV türlerinden bir veya daha fazlasıyla enfekte olduğunu da ortaya koydu.

Bilinen 100'den fazla farklı HPV türünden yaklaşık 30'unun genital bölgeyi etkileyebilmesi, bu virüs grubunu Birleşik Krallık'taki cinsel yolla bulaşan en yaygın ikinci enfeksiyon haline getiriyor.

Öte yandan bu virüsle ilgili temel yanılgılardan biri, HPV'nin yalnızca kadınları etkilediği. Doktorlar, "cinsiyeti fark etmeksizin" çoğu kişinin yaşamı boyunca HPV kapabileceği uyarısında bulunuyor.

İspanya'daki Katalan Onkoloji Enstitüsü ve Bellvitge Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nden (IDIBELL) isimlerin de aralarında bulunduğu araştırmacılar, yeni çalışma incelemesinde 1995'le 2022 arasında yayımlanan çalışmalara dayanarak genel erkek nüfusundaki genital HPV enfeksiyonu yaygınlığını değerlendirdi.

Araştırmacılar küresel çapta birleştirilmiş prevalansın, herhangi bir HPV için yüzde 31 ve yüksek riskli HPV için yaklaşık yüzde 21 olduğunu buldu.

Bilim insanları çalışmada şöyle yazdı: 

HPV prevalansının 15 yaşın üzerindeki erkeklerde yüksek olduğunu gösteren bulgularımız, yaşı fark etmeksizin cinsel açıdan aktif erkeklerin genital HPV enfeksiyonunun önemli bir rezervi olduğunu destekliyor.

Araştırmacılar HPV-16'nın en yaygın HPV genotipi olduğunu ve bunu HPV-6'nın izlediğini de tespit etti.

Analiz HPV'nin en çok genç yetişkinlerde yaygınken 25-29 yaşlarında maksimum seviyeye ulaştığını ve daha yaşlı popülasyonlarda sabit bir hal aldığını veya hafif düşüş gösterdiğini ortaya koydu.

Yeni çalışmaya göre Asya'nın doğu ve güneydoğusuyla ilgili tahminler diğer bölgelerin yarısı kadardı.

Erkeklerde ve kadınlardaki HPV enfeksiyonlarının büyük bir kısmı belirti göstermese de uzun vadeli hasara ve ölüme yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre her yıl 340 binden fazla kadın HPV nedeniyle rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor.

Erkeklerde HPV enfeksiyonu, kayda değer seviyede bir morbidite oranına neden olan ve HPV bulaşma oranlarını artıran anogenital siğillere yol açabilir.

Araştırmacılar HPV enfeksiyonunun penil, anal ve orofaringeal kanserlerle ve bu kanserlerin de genellikle HPV tip 16'yla bağlantılı olduğunu söylüyor.

Bilim insanları 2018'de erkeklerde görülen yaklaşık 69 bin 400 kanser vakasının HPV'den kaynaklandığını belirtiyor.

DSÖ'nün Küresel HIV, Hepatit ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Programı Direktörü Meg Doherty şöyle diyor:

Erkeklerdeki genital HPV enfeksiyonunun yaygınlığına ilişkin bu küresel çalışma, HPV enfeksiyonunun ne kadar yaygın olduğunu doğruluyor. HPV enfeksiyonun yüksek riskli HPV türleriyle olması, erkeklerde genital siğillere ve oral, penil ve anal kansere yol açabilir.

Araştırmacılar, "Bu tahminler, erkeklerde HPV'yle ilişkili ölüm ve morbidite oranını azaltmak ve nihayetinde rahim ağzı kanseri ve HPV'yle ilişkili diğer hastalıkların ortadan kaldırılmasını sağlamak için HPV'yi önlemeye yönelik kapsamlı stratejilere erkekleri dahil etmenin önemini vurguluyor" diye belirtiyor.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI