radyobir
radyobir

Eski Türk pusatının kopyası yapıldı

Yakın bir gelecekte Moskova Kremlinindeki müzelerden birinde eski Türk pusatının kopyası gösterine sunulacak. Eski bir mezarda bulunmuş pusatın bu kopyası Novosibirsk Devlet Üniversitesi görevlileri olan bilimciler tarafından yapıldı.

20 Aralık 2014 18:07 | Kategori:

Zırh,miğfer, kalkanla kılıç, omuzluklar, gümüş kuşak ve kaftandan oluşan pusatın kopyası, eski zamanlarda pusat yapımı için kullanılan maddelerden yapıldı. Ağırlığı 23 kilodur.
Kopyası yapılmış eski Türk pusatı Altay dağlarındaki bir mezarda bulundu. Büyük Türk Kağanlığının demir kurtları denen süvariler böyle pusatlar kullanıyordu. 6. ila 7. yüzyıllar arasında varolmuş Büyük Türk Kağanlığı zamanının en büyük ve en güçlü devletlerinden biriydi.
O zamanın Türk pusatlarının tüm parçaları çok ender bulunur. Çünkü pahalı olduğundan bir askerden diğerine geçiyordu. Genellikle mezarlarda pusadın ayrı ayrı öğeleri bulunur. Altay dağlarındaki mezarda da miğfer ve zırh dahil pusatın tüm parçaları bulundu.
Novosibirskli bilimciler eski Türk pusatının kopyasını, en değerli ve yapılması çok zor olan tüm parçalarını titizlikle yaparak oluşturdu. Gümüş kuşak,her birinin ağırlığı 350 gram olan 50-den çok bakladan oluşur. Kaftan ipekli kumaştandır. Bilimciler,pusat kopyasının maliyeti üstüne bilgi vemedi,sadece çok büyük olduğunu kaydetti. Yapımı 1,5 ay kadar aldı.
Eski Türk pusatının kopyası Novosibirskli bilimcilerin çabalarıyla yapılmış ilk pusat kopyası değil. Birkaç yıldır Novosibirsk kentinde çalışan bilim merkezinde eski pisatla askeri elbise ve silahın kopyaları yapılıyor. Daha şimdiden Ural dağlarıyla çağdaş Rusya’nın Doğu sınırları arasındaki bölgede ve Çin’in bir bölümünde yaşıyan değişik halkların pusatlrının 12 kopyası yapıldı. Hepsi eski teknolojiler uygulanarak doğal maddelerden oluşturuldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI