radyobir
radyobir

Eylemci çiftçilerle çatışma!..

ABD'nin Oregon eyaletinde iki çiftçiye destek vermek için başlatılan silahlı işgalde çok önemli gelişme... Polis, Malheur Doğal Yaşamı Koruma Merkezi'ni işgâl eden grubun liderini tutuklarken, çıkan çatışmada bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı.

27 Ocak 2016 07:43 | Güncelleme :27 Ocak 2016 11:09 | Kategori: Dünya

BBC'nin haberine göre; Ammon Bundy (40) ve ağabeyi Ryan Bundy (43) ile diğer iki şüpheli trafik çevirmesinde yakalandı. Araçtakiler ile polis arasında silahlı çatışma yaşandı.

Yine grupla bağlantılı üç eylemci Oregon'da başka bir çevirme sırasında gözaltına alındı.



FBI, çatışma esnasında öldürülen kişinin kimliğini açıklamazken, Oregon medyası, işgâlin sözcülüğünü üstlenen Robert "LaVoy" Finicum'un (55) hayatını kaybettiğini yazdı. Yaralanan Ryan Bundy'nin ise hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

'TUTUKLANMAKTANSA ÖLMEYİ TERCİH EDERİM'

Geçen haftalarda ABD'de yayın yapan NBC televizyon kanalına konuşan Finicum, yakalanıp tutuklanmaktansa ölmeyi tercih edeceğini ifade etmiş ve "Hayatımın kalanını bir kodeste geçirmek gibi bir niyetim yok. Hayatınızdan daha önemli şeyler vardır. Özgürlük de bunlardan birisi. Özgürlüğümü savunmaya hazırım" demişti.

Çıkan çatışmada ilk silah ateşleyenin polis mi yoksa protestoculardan mı olduğu ise bilinmiyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE GÖREV YAPTIRMADIKLARI İÇİN...

Grubun diğer üyelerinin FBI mensuplarının çevresinde güvenlik tedbirleri aldığı Malheur Doğal Yaşamı Koruma Merkezi'nde olduğu sanılıyor. 

Gözaltına alınanların, güvenlik güçlerini görevlerini yapmaktan güç kullanarak veya tehdit yoluyla alıkoyma suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi. 

Oregon Valisi Kate Brown, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, FBI'a gruba karşı harekete geçme çağrısı yaparak, "Bu kanunsuzluk manzarası ortadan kalkmalı" ifadesini kullanmıştı.

HAMMONDS'LARA DESTEK İÇİN BAŞLADI

Hükümet binasını 25 gündür işgal eden grup, kundakçılıktan mahkûm edilen Dwight ve Steven Hammond'a destek için bu eyleme girişmişti.

Savcılar, Hammonds'ların 2001 yılında kaçak avı gizlemek adına yaklaşık 4 dönüm tarlayı ateşe verdiğini öne sürerken, baba-oğlu Hammond'lar ise tarlalarını zararlı bitkilerden temizlemek ve mülklerini yangından korumak için kontrollü bir ateş yaktıklarını savunuyor.

Federal hükümet binasını işgal eden grubun liderliğini, geçen yıl Arazi Yönetimi Bürosu konusunda federal yetkililer ile çıkan anlaşmazlıkta tüm ABD'nin dikkatini çeken Nevada'lı çiftçi Cliven Bundy'nin 40 yaşındaki oğlu Ammon Bundy üstlendi.

Koruma sahasının merkez binası, 2 Ocak'tan beri devlete ait arazilerin yönetiminin yerel çiftlik sahiplerine ve ormancılara bırakılmasını talep eden bir silahlı grup tarafından işgal altında tutuluyordu. Federal güvenlik güçleri, bu olaya kadar silahlı işgalci gruba herhangi bir müdahalede bulunmamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI