radyobir
radyobir

Fatih'in tablosu Fatih'te müzayedede

Fatih'in bir başkasıyla resmedildiği ve Bellini tarafından çizilen tablıosu Londra'da müzayedeye çıkıyor

10 Haziran 2015 16:50 | Kategori: Kültür & Sanat

Fatih Sultan Mehmet'i tasvir eden üç yağlıboya tablodan biri, 8 Temmuz'da Londra'daki Sotheby's müzayedesinde satışa sunuluyor.

Londra'da düzenleyeceği 'Eski Ustalar ve İngiliz Resimleri Akşam Müzayedesi'nde satışa sunulacak. Venedikli ressam Bellini'nin atölyesinden çıkma ikili portreye 300 bin ile 500 bin sterlin arasında fiyat biçiliyor.

Osmanlı Sultanı II. Mehmed'in (1432-1481) kendi döneminde ya da bu döneme yakın bir zamanda yapılmış ve günümüze kadar gelebilmiş üç yağlı boya portresinden biri olan bu tablo, müzayedesinin öne çıkan eserlerinden. 300-500 bin sterlin değer aralığında satışa çıkacak portre, türünün özel koleksiyonda bulunan son örneği. Padişahın yanında bir başka kişiyle birlikte resmedildiği bu bilinen tabloda yanındaki figürün oğlu Cem Sultan olduğu düşünülüyor.

İLK KEZ MÜZAYEDEDE

Ünlü Venedikli ressam Gentile Bellini'nin (1429-1507) atölyesinde yapılmış bu ikili portre, 200 yıldır aynı ailenin mülkiyetinde bulunuyordu. Eser tarihinde ilk kez bir müzayedede satışa çıkacak.

Bu portrenin, Londra National Gallery'de bulunan, sanatçının İstanbul'dayken 1480'de yaptığı ve müzayedeye girecek portrenin aslı olarak kabul edilen ünlü II. Mehmed portresiyle aynı döneme ait olduğu belirtiliyor.

'Fatih' olarak bilinen Sultan II. Mehmed, 1453'te 21 yaşındayken İstanbul'u Bizans İmparatorluğu'ndan alarak Osmanlı başkenti haline getirmişti. Döneminin ünlü Venedikli ressamı Gentile Bellini, II. Mehmed tarafından İstanbul'a portresini yapmak üzere ve Venedik kültür elçisi olarak 1479'da davet edilmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI