radyobir
radyobir

Felaket turizmi aldı başını gidiyor

Her sene milyonlarca turist, 'başkalarının acısına' bakmak üzere yollara düşüyor. Binlerce insanın türlü acımasız yollarla ölüme gönderildiği kampları, doğal afetlerden arta kalan şehir kalıntılarını, tarihi trajedilere, savaşlara tanıklık etmiş kentleri, köyleri görmek istiyor. 'Acı turizmi' ya da 'karanlık turizm' denilen bu küresel fenomeni, Parisli fotoğrafçı Ambroise Tezenas 'I Was Here' (Oradaydım) adını verdiği bir projeye konu etti.

28 Mayıs 2015 08:16 | Kategori: Dünya

Tezenas projesi için felaket alanlarına yapılan rehberli turlara katıldı ve turistlerin bu alanlarda ne görmek istediğini, ülkelerin de bu acılı trajik sahneleri neden paylaşma ihtiyacı duyduğunu anlamaya çalıştı.

Tezenas’ın projesi dahilinde ziyaret ettiği ‘acı turizmi’ mekânları arasında Kamboçya, Ruanda, Lübnan, Litvanya, Ukrayna ve ABD yer alıyor. Bu ülkelerde ölümlere, katliamlara, hapis deneyimlerine, kitlesel cinayetlere ve doğal afetlere tanıklık etmiş ve bugün popüler turist noktaları olmuş ziyaret etti.

Fotoğrafçı, projesine, 2004’te Sri Lanka’da bir deniz tatili planlamışken sahile tsunami vurması üzerine başlamış. Sri Lanka’dayken yoldan çıkıp 2 bin kişinin ölümüne neden olan bir treni ziyaret etmiş. 2008’de ise o trenin, faciayı görmek isteyen turistler için restore edildiğini öğrenmiş. Ve ‘karanlık turizme’e dair bir proje üzerine çalışmaya başlamış.

Kitabında Yahudilerin soykırıma uğratıldığı ölüm kampı Auschwitz, depredem yıkılan Çin’deki Xiaoyudong Köprüsü, Ruanda katliamına sahne olan yerlerden  Ntarama, güney Lübnan’da Hizbullah’ın oluşturduğu  Mleeta Direniş Müzesi, Kennedy’nin vurulduğu yerdeki Dealey Plaza, Letonya’daki askeri hapishane KarKarostas Cietums gibi ‘acı  dolu turistik noktaları’ gezip fotoğraflamış.  







Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI