radyobir
radyobir

Festivale katılanlar sel nedeniyle çölde mahsur kaldı

Amerika'nın Nevada eyaletinin kuzeyinde her yıl düzenlenen karşı kültür festivali Burning Man'e katılan binlerce kişi, olağandışı fırtına ve şiddetli yağış nedeniyle çölde mahsur kaldı. Yağış nedeniyle bölge 30 santimetrelik çamurla kaplandı.

05 Eylül 2023 09:33 | Kategori: ABD



Burning Man festivali organizatörleri, bölgeyi araç trafiğine kapatırken bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ancak yetkililer, ölen kişiyle ilgili başka ayrıntı paylaşmadı.

Nevada eyaletinin Reno kentinin 177 kilometre kuzeyindeki Black Rock Çölü'nde her yıl düzenlenen Burning Man festivaline yaklaşık 80 bin sanatçı, müzisyen ve aktivist katılıyor. Çölün ortasında kamp kuran katılımcılar, festival sırasında performanslar sergiliyor. 2018 yılında da toz fırtınası nedeniyle festivale girişler kapatılmış, etkinlik pandemi döneminde iki kez iptal edilmişti.

Cuma günü bölgede metrekare başına düşen 1,3 santimetrelik yağış, bu yılki etkinlikleri sekteye uğrattı.

Nevada eyaletinin kuzeybatısındaki bazı kesimlere haftasonunda metrekare başına 2,5 santimetre yağış düştü. Reno'daki Ulusal Meteoroloji Dairesi'nden meteorolog Mark Deutschendorf, Burning Man festivalinin yapıldığı çölün de bu bölgede olduğunu söyledi.

Reno'nun tüm Eylül ayı boyunca ortalama 0,53 santimetre yağış aldığını kaydeden Deutschendorf, "Reno'dan Burning Man'in düzenlendiği Black Rock Çölü'ne kadar her yerde şimdiden bu yağış miktarı aşıldı ve daha Eylül ayının ilk üç günündeyiz” dedi.

Festival bölgesinde yollar, Cumartesi akşamı festival geleneği olan büyük bir ahşap heykelin yakılmasından hemen önce kapatıldı. Festival organizatörleri, etkinliklerin ertelendiğini, Amerika'da 4 Eylül Çalışma Bayramı sonuna kadar tüm yolların açılması için çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Yetkililer, Cumartesi geç saatlerde, yolların ne zaman motorlu araçların ve karavanların güvenli seyrini sağlayacak kadar kuruyacağını bilmediklerini kaydetmiş, ancak hava şartları elverişli olduğu sürece araçların festival alanından bugün geç saatlerde ayrılmaya başlayabileceğini söylemişti.

Başkan Joe Biden dün Delaware eyaletinde gazetecilere, Burning Man'deki durumdan ve bir ölüm vakasından haberdar olduğunu, Beyaz Saray'ın yerel yetkililerle temas halinde bulunduğunu söyledi. Biden, hayatını kaybeden kişinin ölüm nedenini bilmediğini de sözlerine ekledi.

Yolların motorlu araçlara kapatılması üzerine festivale katılanlar diz boyu çamur içinde çıplak ayakla ya da ayaklarına bağladıkları plastik torbalarla yürüdü. Bölgede bulunanlara ellerindeki gıda ve suyu idareleri kullanmaları çağrısı yapıldı.

Ancak kimileri en yakın kasabaya yürüyerek ulaşmayı başardı.

Ünlü DJ Diplo, Instagram hesabında yaptığı paylaşımda, komedyen Chris Rock ile birlikte bir hayranının kamyonetinin arkasına bindiklerini, otostop çekmeden önce çamur içinde yaklaşık 10 kilometre yol yürüdüklerini söyledi.

Festival alanında mahsur kalanlarsa moral bozmamaya çalıştı, çamur içinde dans etti, bol bol selfie çekti.

Burning Man festivaline 20'nci kez katılan "Burning Man: Alevler İçinde Sanat” adlı kitabın yazarı Güney Californialı fotoğrafçı London, Cumartesi gününü 12 kilometrekarelik festival alanında yürüyüş yaparak geçirdiğini, en büyük sorunun lojistik olduğunu söyledi.

Philadelphialı fotoğrafçı Rebecca Barger ise geleneksel olarak festivalin son iki gecesi ateşe verilen ahşap heykel ve yapıların yandığını görmeden bölgeden ayrılmayacağını söyledi. Barger, en büyük sorunun tuvaletler olduğunu, portatif tuvaletleri günde birkaç kez boşaltmaya gelen kamyonların Cuma günkü fırtınadan bu yana bölgeye giriş yapamadığını söyledi. Ancak bazı katılımcılar, dünden itibaren tuvalet temizliğinin başladığını bildirdi.

Festival bölgesinin bağlı olduğu Pershing İlçesi Şerifi, ölen kişinin kimliğini ya da ölüm nedenini açıklamadı, ancak olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.

27 Ağustos'ta başlayan festivalin yapıldığı Black Rock Çölü'nün bağlı olduğu ABD Arazi Yönetimi Dairesi, festivalin bugün biteceğini bildirdi.

Daire Sözcüsü John Asselin, katılımcıların festival alanından ayrılmaya başladığını bildirdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI