radyobir
radyobir

Haliç'te inanılmaz bir başarı! Tam 47 tür bulundu

Yapılan incelemeler sonrasında Haliç'te 47 farklı balık türüne ait yumurta ve lavra bulundu.

20 Mart 2014 14:18 | Kategori: Hayvanlar Alemi

1990'lı yıllarda hiçbir canlı türünün yaşamadığı, bilim adamlarının dolgu yapılarak yeşil alan haline getirilmesini teklif ettiği Haliç, 1997 yılından itibaren hayata geçirilmeye başlanan Çevre Koruma Projesi çerçevesinde ilk meyvelerini 1999 yılında verirken 2012 yılında uygulamaya konulan''Can Suyu Projesi" ile adeta yeniden can buldu.

Haliç için hayata geçirilen 758 milyon dolarlık Çevre Koruma Projesi ve 2012 yılında hizmete alınan "Boğazdan Haliç'e Can Suyu Projesi" ile İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e her gün 260 bin metreküp deniz suyu pompalama imkanı sağlandı.

44 milyon TL'lik yatırımla 2.2 m çapında ve 4990 m uzunluğunda inşa edilen tünel sayesinde Sarıyer'den Haliç'e bugüne kadar (2014 yılı Mart ayına kadar) toplam 60,5 milyon metreküp deniz suyu ulaştırıldı.

"Boğazdan Haliç'e Can Suyu Projesi"nin Haliç'te oluşturduğu değişim İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nün yaptığı deniz suyu kalitesi ve biyolojik tür araştırması ile bilimsel olarak ortaya kondu.

Yapılan incelemeler sonrasında Haliç'te 47 farklı balık türüne ait yumurta ve lavra bulundu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI