radyobir
radyobir

Harvard'ın mezunlarına sağladığı avantajlara ilişkin soruşturma

ABD Eğitim Bakanlığı, Harvard Üniversitesi'nin lisans öğrencilerinin kabulünde mezun çocuklarına sağladığı avantajlara ilişkin soruşturma açtı.

26 Temmuz 2023 06:06 | Kategori: ABD

Bakanlık, Harvard Üniversitesi'nin öğrenci kabul sürecinde bağışçıları ya da mezunlarıyla bağı olanlara öncelik vererek ırk temelli ayrımcılık yapıp yapmadığını incelemek üzere soruşturma başlattı.

Eğitim Bakanlığı'nın Medeni Haklar Dairesi, bu ayın başında üç ayrı medeni hak örgütünün Harvard'ın öğrenci kabul sürecine ilişkin yaptığı şikayet üzerine soruşturmayı açtı. Hak örgütleri, Harvard'ın lisans öğrencilerini seçerken eski mezunlarının çocuklarına imtiyaz sağlaması ve bu öğrencilerin de çoğunlukla beyaz olmasının federal medeni haklar yasasını çiğnediğini savunuyor.

Amerika'da birçok üniversite, eski mezunlarının çocuklarına öncelik tanımakla ilgili çeşitli uygulamalar yürütüyor. Ancak ABD Anayasa Mahkemesi'nin beyaz olmayan daha çok sayıda öğrencinin Harvard ve Kuzey Carolina Üniversitesi'ne (UNC) kabul edilmesini amaçlayan pozitif ayrımcılık uygulamasını geçen ay iptal etmesi, mezun çocuklarının üniversite kabul sürecinde elde ettiği avantajları yeniden mercek altına aldı.

Harvard Üniversitesi'nin lisans programlarını yürüten Harvard College'e bağışçı ya da eski mezunlarla olduğu bağlarla başvuran öğrencilerin yaklaşık yüzde 70'i beyaz. Üç medeni hak örgütüne göre bu öğrencilerin Harvard'a kabul edilme olasılıkları ise anne ya da babası Harvard mezunu olmayanlara kıyasla 6 ya da 7 kat daha fazla.

Bu istatistikler, Anayasa Mahkemesi'nin Haziran ayında pozitif ayrımcılığı sonlandıran kararının ardından kamuoyuna açıklanan öğrenci kabul süreci verilerinden elde edildi. ABD Eğitim Bakanlığı'nın soruşturma kapsamında mevcut verilerle ilgili daha fazla bilgi toplaması bekleniyor.

Harvard'dan bir sözcü, Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında çeşitliliği öne çıkaran bir öğrenci bünyesi oluşturmak için kabul süreciyle ilgili uygulamalarını gözden geçirdiğini kaydetti.

ABD Eğitim Bakanlığı ise sözcüsü aracılığıyla 1964 Medeni Haklar Yasası'nın 9'uncu maddesi uyarınca soruşturma açıldığını doğruladı. Bu yasa, federal fon alan üniversite programlarının ırksal ayrımcılıkta bulunmasını yasaklıyor.

Eğitim Bakanlığı soruşturmasına ön ayak olan nedeni hak örgütlerini temsil eden Medeni Hak Avukatları adlı gruptan Oren Sellstrom, "Harvard, tarihin yanlış tarafında duruyor” dedi.

Genç azınlık kadınlara eğitim ve kariyer danışmanlığı yapan Chica Project örgütünden Zaida Ismatul Oliva ise "Harvard'a otomatik olarak kabul edilenlerin oranı adil değil. Bu durum genç azınlıkları eğitim denkleminin dışına itiyor” ifadesini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI