radyobir
radyobir

Güneş tutulması başladı!..

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, Türkiye'de de görülmeye başladı. Bu fotoğraf İngiltere'deki Sherwood Gözlemevi'nden çekildi.

20 Mart 2015 10:06 | Güncelleme :20 Mart 2015 11:50 | Kategori: Yaşam

Güneş tutulması Avrupa ülkelerinde parçalı olarak izlenmeye başlandı. Uzmanlar, tutulma esnasında güneşe çıplak gözle bakmanın göze zarar verebileceği uyarısında bulunarak koruyucu gözlük takmayı öneriyor.

En geniş karanlık yaklaşık üç dakikayla Kutup Dairesi'nin hemen altındaki Norveç Denizi'nin üzerinde bir noktayı kapladı. Birçok profesyonel ve amatör gözlemci, tam tutulmanın iki dakika süreceği Faroe Adaları'nın başkenti Torshavn'a akın etti. 

Gözlükler kapışıldı

Almanya'da güneş tutulmasını izlemeye yarayan koruyucu gözlükler kapış kapış satıldı.
 
Gözlükçülerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Online alışveriş platformu Amazon'da gözlükler tükendi.

Güneş tutulması dünyanın, güneşin ve ayın aynı doğruya gelmesi sonucunda ayın gölgesinin yeryüzüne düşmesiyle oluşuyor. Güneşle dünyanın arasına giren ay, güneş ışınlarına engel oluyor. Bu sırada ayın gölgesi dünyaya yansıyor. Tam, halkalı ve parçalı olmak üzere 3 çeşit güneş tutulması bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI