radyobir
radyobir

Horasan örgütü çakma mı?..

"IŞİD'den beter" diye duyurulan 'Horasan' adlı örgüt ABD yönetiminin uydurması mı? Edward Snowden'in sızdırdığı belgeleri yayınlayarak "ABD'nin sırlarını ortaya döken gazeteci" olarak ünlenen Glenn Greenwald'a göre evet.

30 Eylül 2014 10:18 | Güncelleme :30 Eylül 2014 10:22 | Kategori: Terör

Diken'in aktardığı ve Greenwald'in, Murtaza Hussain ile birlikte kaleme aldığı haber analizde ilk günden itibaren Horasan’a ilişkin tüm söylenen ve yazılanlar didik didik edildi. Varılan sonuç çarpıcı: Böyle bir örgüt hiçbir zaman var olmadı.
‘Sahte bir terör tehdidinin anatomisi’ başlıklı haber-analizde, örneklerle, ilk günlerde örgütün varlığını sorgusuz sualsiz kabul eden kimi hükümet yetkilisi ve medya önde gelenlerinin bile artık Horasan’dan bahsetmez olduğuna dikkat çekildi.

TERÖR SAVCISI DA 'YOK' DEDİ

Haber-analizin sonuç bölümünde şu görüşlere yer verildi: "Nitekim, tam da biz bu makaleyi bitirmeye yaklaşmışken eski terörle mücadele savcılarından Andrew McCarthy, örgütün uydurma olduğunu yazdı. ‘Horasan adını daha önce duymamıştınız. Çünkü öyle bir örgüt yok’ diyor McCarthy.
"Olup bitenlerin hiç yabancısı değiliz. Obama yönetimine, bir başka Müslüman ülkeyi bombalamak için propaganda malzemesi ve meşru bir zemin lazımdı. IŞİD’in baş kesme videoları bir infial yarattıysa da uzun sürecek bir savaş için yeterli değildi.”

MEDYANIN DA DESTEĞİYLE...

Greenwald ve Hussain, tüm bu süreçte Amerikan medyasının da yönetimle işbirliği yaptığını dile getirdi. "Hal böyle olunca oturup daha önce hiç adı duyulmamış, yeni bir örgüt attılar ortaya. Yönetimden yardımını esirgemeyen Amerikan medyası, eline verilen metni dolaşıma soktu: Bu yeni örgüt, gedikli teröristlerden oluşuyordu, ABD’ye karşı her an harekete geçebilirdi; hatta Amerikan uçaklarını düşürme planlarının son aşamasındaydı; 11 Eylül’dekilerden bile daha koordineli ve geniş çaplı saldırılar düzenleyebilecek bir güçteydi.
Genelde olduğu gibi resmi kaynaklar isimlerini vermiyordu. Yine genelde olduğu gibi ortada neredeyse hiçbir kanıt yoktu. Buna rağmen -ABD’nin savaşlarına meşruiyet kazandırma meraklısı Amerikan medyası- balıklama atladı Horasan’a dair söylenenlerin üstüne.
Her şey olup bittikten sonra kafalara dank etti ki tüm söylenenler aldatmacaydı. Ama yönetim ile medyanın ortaklaşa giriştiği her propaganda kampanyasından olduğu gibi gerçek artık hiçbir hükmü kalmadığında su yüzüne çıktı.”

LİDERİ HAVA SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Horasan Örgütü’nün lideri El-Fadli'nin ABD bombardımanında öldürüldüğü öne sürüldü. Suriye'yi yakından izleyen kaynakların yaptıkları açıklamaya göre El-Fadli hava saldırısında öldü. İslamcı militanların internetteki faaliyetini gözlemleyen SITE örgütünün verdiği bilgiye göre El-Kaide lideri Ayman El-Zevahiri’nin silah arkadaşlarından biri dün, horasan lideri Muhsin El-Fadli’nin ölümü nedeniyle başsağlığı diledi. SITE, teröristin 23 Eylül’e ABD Hava Kuvvetleri’nin bazı Arap ülkelerin yardımıyla düzenlediği hava saldırısı sırasında yok edildiğini belirtti. Reuters, ABD idaresinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD’ye karşı saldırı hazırlığında bulunduğu bildirilen Horasan örgütü liderinin koalisyon güçlerinin örgütün Suriye’deki mevkilerine düzenlediği hava saldırısında öldüğünü bildirmişti. Ancak Pentagon, bu bilgiyi doğrulamamıştı.

"IŞİD'DEN DAHA TEHLİKELİ"

ABD basını Horasan Örgütü'nün IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu belirtmişti. Analistler, ABD eski Başkanı Bush'un 2005 konuşmalarında adı geçen Fadhli'nin ve örgütü Horasan'ın, IŞİD karşıtı mücadele karşısında zayıflayacak olan IŞİD'in tahtına oturacağı öngörüsünde bulunmuşlardı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI