radyobir
radyobir

Husi korsanları Kızıldeniz'de 'İsrail'i hedef aldı

Husi milisleri dün bir korsanlık eyleminde bulunarak Kızıldeniz'de bir "İsrail kargo gemisini" alıkoyup Yemen kıyılarına götürdü. Tel Aviv ise geminin İsrail gemisi olduğunu yalanladı.

21 Kasım 2023 08:26 | Güncelleme :20 Kasım 2023 20:29 | Kategori: Ortadoğu

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Husi lideri, Fransız Haber Ajansı AFP’ye verdiği röportajda "İsrail kargo gemisini Yemen kıyılarına götürdük” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Öte yandan İran destekli Husi milislerinin kontrolündeki Hudeyde limanındaki bir kaynaklardan edindiği bilgilere göre geminin Hudeyde’deki Salif limanına götürüldüğünü bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Husilerin İran’ın talimatlarıyla saldırdığı geminin İsrailli bir şirket tarafından kiralandığını açıkladı. İsrail’in X platformundaki resmi Arapça hesabından yapılan açıklamada gemi bir İngiliz şirketine ait ve bir Japon şirketi tarafından işletiliyor. Gemide farklı uyruklu 25 kişinin bulunduğu ve hiçbirinin İsrailli olmadığı belirtildi. Netanyahu’nun ofisi, gemiye yapılan saldırıyı İranlar açısından "ileriye doğru bir sıçrama” olarak nitelendirdi.

Husi grubu, X platformunda yaptığı açıklamada Siyonistlerin bayrağını taşıyan gemiler, İsrail şirketleri tarafından işletilen gemiler ve İsrail şirketlerinin sahip olduğu gemiler el konulacağını açıkladı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dün çatışmanın tırmanması konusunda uyarıda bulundu. İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Sözcüsü Ebu el-Fadl Amui, Abdullahiyan’ın komite toplantısında yaptığı açıklamada, direniş gruplarının İsrail ve onu koruyan taraflar üzerinde baskıyı organize etmek için akıllıca çalıştığını ve "henüz kullanmadıkları çok enerjileri olduğunu” söylediğini aktardı.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI