radyobir
radyobir

İlk yaptırım uygulaması başlıyor

Rusya Başbakan Yardımcısı, Rusya'nın Türkiye'den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklayacağını açıkladı.

30 Kasım 2015 14:05 | Kategori: Dış Politika

Başbakan Yardımcısı, "Şu anda Türkiye’den sanayi ürünlerinin ithalatını yasaklamaktan kaçınıyoruz.  Enflasyonist baskıları hafifletmek için Türkiye’den gıda ithalatına sınırlamalar birkaç hafta ertelenecek” diye devam etti.

YAPTIRIMLAR GENİŞLETİLEBİLİR

Başbakan Yardımcısı, "Rusya gerekli olursa Türkiye'ye yaptırımları genişletebilir" dedi. 

Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 1 milyar 68 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü sattı.

"SÜPRRİZ DEĞİL"

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Soli Özel, "Beklenen bir şeydi. Daha önce de yasaklayacaklarını söylemişlerdi, sürpriz bir karar değil, beklenen bir şeydi" dedi.

RUSYA’NIN TEDBİR MADDELERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı altı tedbir maddesinde, yasaklardan bahsedilmişti. 

İşte o tedbir kararları:

1)Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken Rusya’ya bağlı olan firmaların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. 
5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
6) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılması emrediliyor.

TARIMCILAR YENİ PAZARLAR HEDEFLEMİŞTİ

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yapıldığı Rusya pazarının telafisi için, Balkan ülkeleri, Litvanya, Ukrayna ve Irak pazarına odaklanılması gerektiğini söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği eski Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Bu ülkelerden pazar payı kapabilmek için fiyatlarımızı düşürmek gerekecek. Aradaki fark da devlet tarafından karşılanmalı. 100 milyon dolarlık bir destekle bu kriz rahatlıkla aşılabilir” demişti.

Rusya’dan yıllık 1 milyon tona yakın ekmeklik buğday ithal edildiğini ifade eden Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart da, "Rusya buğdayını satmazsa kendi kaybeder. B planına ihtiyacımız yok. Eğer ithalat yapmak zorunda kalırsak. ABD, Kanada ve Avustralya da seçenekler arasında” diye konuşmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI