radyobir
radyobir

Irak Felluce'yi almak için hareket başlattı!..

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, iki yıl önce Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçen Felluce'yi geri almak için yeni bir kara harekatı başlattıklarını duyurdu.

23 Mayıs 2016 12:36 | Kategori: Dünya

Abadi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Felluce'yi kurtarma operasyonu başlamıştır. Büyük zafer yakın. DAEŞ'in kaçmaktan başka çaresi yok" dedi.

Bağdat merkezli özel bir haber sitesi olan Al Mada internet sayfasında kentin doğu ve kuzey kesimlerinin ele geçirildiğini duyurdu.

Al Mada, federal emniyet müdürü Raid Şakir Gavdat'a dayandırdığı haberinde, Irak güçlerinin kentin 2 km kadar içine girdiklerini bildirdi, ancak bu haber henüz diğer kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

2014'ten bu yana IŞİD'in elinde

2014 yılında IŞİD'in eline geçen ilk kent olan Felluce, Anbar vilayetinin en önemli kentlerinden birisi.

Operasyonun başladığı haberinden önce Irak ordusundan yapılan açıklamada bölge halkının evlerini terk etmesi istenmişti.

Evlerini terk edemeyecek durumda olanlara ise balkonlarına ya da pencerelerine beyaz bayrak asmaları talimatı verilmişti.

Iraklı yetkililer, sivillerin kentin dışındaki kamplara kaçması için ordunun koridorlar açacağını bildirdiler.

Reuters ajansı, kentin çatışma alanlarına yakın bir semtinden 20 ailenin Cumartesi günü buradan kaçmaya çalıştığını, ancak bunlardan sadece yarısının kentten çıkabildiğini belirtti.



IŞİD Felluce'yi 2014 yılının Ocak ayında ele geçirmişti.

BBC'nin Orta Doğu muhabiri Jim Muir, Felluce'de 60 bin ile 90 bin arasında sivil bulunduğunu, bunların çoğunun IŞİD üyelerinin aileleri olduğunu bildiriyor.

Fırat Nehri kıyısındaki kentin nüfusu, IŞİD işgali öncesinde 300 bin civarındaydı.

Nüfusun büyük kısmının Sünni olduğu Felluce, Irak'ta IŞİD'in eline geçen ilk büyük yerleşim yeriydi.

Felluce'yi geri alma operasyonuna Irak ordusunun yanı sıra İran destekli Şii milisler de katılıyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon ise operasyona hava desteği verecek.

'Zaman alabilir'

Irak ordusu Aralık ayında Felluce yakınlarındaki Ramadi kentini IŞİD'den geri almıştı.

ABD'nin eski Irak büyükelçilerinden biri ise Felluce'yi ele geçirmenin zaman alacağını söyledi.

Christpher Hill adındaki büyükelçi, BBC radyosuna "Irak Başbakanı, kendisine bu işi aceleye getirmemesini söyleyen Amerikalı danışmanlarının sözüne kulak veriyor sanırım" dedi.

Hill, "Çok planlı ve dikkatli hareket ediyorlar, bu nedenle de sonunda başarılı olacakları konusunda iyimser olmak için nedenimiz var" diye konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI