radyobir
radyobir

Japonya'dan, bölgesine şamandıra yerleştiren Çin'e tepki

Japonya hükümeti, ulusal münhasır ekonomik bölgesine (MEB) Çin'in şamandıra yerleştirmesi sonrası, bu ülkeye protesto notası verdi.

21 Eylül 2023 10:11 | Kategori: Asya Pasifik

Japonya Sahil Güvenliği, son dönemde, güneybatıdaki Okinawa eyaleti açıklarında bulunan tartışmalı Senkaku Adaları yakınında Çin'e ait bir şamandıra saptadı.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, hafta içi yaptığı açıklamada, Japonya'nın onayı olmadan ulusal MEB sınırları içine yapı kurulmasının, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni (UNCLOS) ihlal ettiğini bildirdi.

Matsuno, Tokyo hükümetinin, diplomatik yoldan protesto notası verdiği Çin yönetiminden, şamandıranın ivedilikle kaldırılmasını talep ettiğini söyledi.

Bölgede seyreden deniz unsurlarının güvenliği ile gözlem faaliyetlerini sürdüreceklerini kaydeden Matsuno, hükümetin, Japonya kara sularını korumak için kararlılığını koruduğunu belirtti.

- Tartışmalı adalar

Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı takımadalar 5 ada ve 3 kayalıktan oluşuyor.

Mülkiyeti Japonya'da bulunan, Çin'in ise hak iddia ettiği, üzerinde kimsenin yaşamadığı adacıklar, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI