radyobir
radyobir

Kanuni'nin Macaristan'daki mezarı bulundu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) çalışmaları sonucunda, 1566'da Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği yer bulundu.

10 Aralık 2015 06:30 | Güncelleme :10 Aralık 2015 10:44 | Kategori: Yaşam

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı’nın katılımıyla TİKA’nın dün düzenlenen basın toplantısında Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’nin yerinin tespit edildiği duyuruldu.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Peç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Norbert Pap, konunun 2010'da gündeme geldiğini ve 2012'de anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Pap, "1664 yılında Macaristan'ı ziyaret eden Evliya Çelebi bu alanda türbe, cami ve Osmanlı yerleşkesinin olduğunu belirtiyor. Aynı yıllarda bir Macar soylu bölgedeki eserleri resmetmiş. Bu iki bilgiyi baz alarak yaptığımız çalışmalar neticesinde Zigetvar'da, Üzüm Tepesi adı verilen alanda Osmanlı dönemine ait yerleşkenin yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği alanı da tespit ettik" dedi. 

ODTÜ Mimarlık Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Uzay Peker ise "Bulunan kalıntılar yüzde 99 Kanuni'nin iç organlarının defnedildiği türbedir diyebiliriz. Minarenin bulunamaması buranın türbe olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının bulunması manevi açıdan bizim için büyük önem taşıdığı gibi, Osmanlı’nın bölgedeki eserlerinin bulunması açısından da bir o kadar önemlidir” dedi.  

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI