radyobir
radyobir

Köln'de karnaval başka!..

Her yıl 11.11 tarihinde Ren bölgesindeki kentler rengarenk kostümlü insanların coşkulu kutlamalarına sahne oluyor. Oysa esas karnaval kutlamaları şubat ayında başlıyor. İşte kasımdan şubata kadar karnaval sezonu...

13 Kasım 2016 05:10 | Kategori: Dünya



Karnavala hoşgeldiniz!

Karnaval, Almanya’da her yıl düzenlenen çılgın ve en çok sevilen kutlamalardan biri. Yüz binlerce katılımcı, karnavalda içki içip dans eder ve şubat ayında en ateşli safhasına ulaşan gösterilere katılır. Köln, Almanya’da karnavalın tartışmasız merkezidir. Ancak diğer bölgelerde de küçük çaplı kutlamalar düzenleniyor.



11 Kasım 11:11

Köln’deki karnaval sezonu, 11'inci ayın 11’inde, saat 11'i 11 geçe yapılan bir konuşmayla başlar. "Hoppeditz" adı verilen bir soytarı, eğlenceli bir konuşma yapar. Peki, neden bu kadar çok 11 rakamı? Kimilerine göre, Almanca’da 11 anlamına gelen "elf” kelimesinin Fransızca’da "eşitlik, özgürlük ve kardeşlik" anlamına gelen "Egalite, Liberte ve Fraternite” kelimelerini simgeliyor.



Kadınların günü

Karnaval kutlamalarının en eğlenceli günleri ise ”Weiberfastnacht” denilen ”kadınlar karnavalı”nın başladığı perşembe günü...Kadınların belediye binalarına "hücum" ederek kontrolü ele geçirdikleri bu gün tam anlamıyla kadınların günü.



Öpücük

"Weiberfastnacht"da bir kadının beğendiği erkeği öpmesi de bir gelenektir. Özellikle de o erkeğin kravatını ortadan kestiyse... Palyaço kostümü giymiş bu kadın, gelecek kurbanı için hazır gibi görünüyor.



Oruç öncesi ziyafet

Karnaval sezonu, "beşinci mevsim” olarak adlandırılır. Çünkü 11 Kasım’da başlayan karnaval, eğlencelerin doruğa ulaştığı Rosenmontag'a kadar devam eder Katolikler için oruç dönemi başlar. Karnaval kelimesi de Latince "carne vale” kelimesinden geliyor. Anlamı ise "ete veda” demektir. Ancak festival boyunca, karnavala katılanlar et ve özel çöreklerden yiyebilirler.



Kostüm

Karnaval, Köln’de yüzyıllardır kutlanıyor. Kostümler de eğlencelerin en önemli parçası. Ortaçağ kilisesi, üst sınıf ya da son dönemlerin popüler siyasi liderlerleriyle eğlenilen kostümler sık sık göze çarpıyor. Ancak son yıllarda karnavalda yaratıcılığın ve bunun kostümlere yansımasının sınırı yok.



Palyaçolar etrafta

Palyaço kostümleri ise her yıl favoriler arasında. Palyaçolar muziplikleri ve biraz da aptallıklarıyla bilinir. Dolayısıyla kutlamalarla neden bu kadar uyum sağladığını anlamak çok kolay.



Satışlar patlıyor

Karnavalların olmazsa olmazı birbirinden renkli kostümler. Her yıl karnaval sezonu geldiğinde binlerce kostüm satılır.



Maskeler

Karnaval kostümlerini birbirinden ilginç maskeler tamamlıyor.



Organize kaos

Bugün kutlandığı biçimiyle karnaval, Köln'de 1823'de festivali organize eden resmi bir komitenin kurulmasıyla başladı. Bugün, karnaval kutlamaları düzenleyen yüzün üzerinde dernek ve kulüp bulunuyor. Bu dernekler öncelikle "Rosenmontagszug", yani "Güller Pazartesi Geçidi" sırasında düzenlenen etkinlikleri organize ediyor.



Prens’e selam!

Karnaval derneklerinin başka sorumlulukları da var. Her yıl, "Karnaval Prensi" ve onun iki arkadaşı – bakire ve köylü- rolünü üstlenecek üç kişiyi seçerler. Özelikle bir erkeğin, bakire kadın kostümü giymesi ilginç bir görüntü oluşturuyor.



Köln yalnız değil

Almanya’daki diğer kentler de karnavalı kutluyor. Köln gibi Ren bölgesinde yer alan Düsseldorf ve Mainz kentleri de karnaval kutlamalarıyla dikkat çekiyor. Tabii ki karnaval geçitlerinde Köln’ü yenmeleri çok zor.



Gelecek karnavala…

Üç ay boyunca süren kutlamalar, karnavalın son haftası sokaklara taşan çılgın partiler ve geçit törenleriyle sonra sona eriyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI