radyobir
radyobir

Kolombiya'da sürücüler akaryakıt fiyatlarını protesto etti

Kolombiya'nın çeşitli kentlerinde bir araya gelen yüzlerce kişi, son zamanlarda artan akaryakıt fiyatlarını protesto etti.

29 Ağustos 2023 06:29 | Güncelleme :29 Ağustos 2023 08:47 | Kategori: Latin Amerika

Başta başkent Bogota olmak üzere Medellin, Bucaramanga ve Floridablanca kentlerinde ana caddeleri trafiğe kapatan nakliyeciler sendikası üyeleri ve sürücüler, korna çalarak yüksek akaryakıt fiyatlarına tepki gösterdi.

Bogota'daki en büyük ana arterlerden 7. caddede toplanan yüzlerce araba ve motosiklet sürücüsü, Ulaştırma Bakanlığına doğru yürüyüşe geçerek hükümetten müzakere talebinde bulundu.

Daha sonra motosiklet ve araçlarına binen kalabalık gruplar, olaysız şekilde protestolarına devam etti.

Kolombiya Kamyon Sürücüleri Birliği (ACC) Başkanı ve Birleşik Ulaştırma Odası Başkanı Alfonso Medrano, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dizel fiyatlarının daha da artacağını belirterek, sorunun hükümetle müzakere edilmemesi halinde eylemlerini arttıracaklarını söyledi.

Maliye Bakanı Ricardo Bonilla ise dizel fiyatlarının artmayacağını savunarak, "Hükümet dizel fiyatlarını arttırmıyor ve bu yıl arttırmayı da düşünmüyor. Dizel fiyatlarının artacağı yönünde iddialar doğru değildir. Kamyoncuların grev tehdidi yapmalarının hiçbir nedeni yok." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Senatör Maria Fernanda Cabal'a tepki göstererek, "Aşırı sağcı kamyoncuları kışkırtarak yolların kapanmasını istiyor, tıpkı Allende'nin (Şili'nin eski sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende) başına gelenlerin aynısının bu hükümetin başına gelmesini istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yetkililer, gösterilerin genel olarak olaysız tamamlandığını ve protestoculardan bazılarının ise polisle kısa süreli gerginlikler yaşadığını bildirdi.

Bir galon mazotun ortalama 3 dolar civarında olduğu ülkede, hükümetin akaryakıt sübvansiyonlarını azaltması nedeniyle mazot ve benzin fiyatları son aylarda birkaç kez zamlandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI