radyobir
radyobir

Kuzey Akım boru hattının 50 metrelik bölümü yok oldu

İsveç medyası, Kuzey Akım-1 doğalgaz boru hattına geçen haftalarda düzenlenen sabotajın ardından 80 metre derinlikteki hattın 50 metrelik bir bölümünün yok olduğunu duyurdu.

19 Ekim 2022 07:07 | Kategori: Avrupa

İsveç'te yayın yapan Expressen gazetesi, Kuzey Akım 1 ve 2 doğalgaz boru hatlarını hedef alan sabotaj eylemine ilişkin yeni bir bilgi verdi.

Gazetenin yayınladığı su altı görüntülerine göre Kuzey Akım-1 boru hattının sabotaj sonucu en az 50 metrelik bir bölümü imha oldu ve 80 metre derinlikte deniz tabanına gömüldü.

Görüntülerde, boru hattında büyük bir yırtılma ve bükülmeler görülüyor.

Gazeteye göre, pazartesi günü çekilen görüntüler, boru hattının 50 metreden fazlasının ya kaybolduğunu ya da deniz tabanının altına gömüldüğünü gösteriyor.

Norveçli drone firması Blueye Robotics'ten Trond Larsen, gazeteye verdiği demeçte "Bu, metali gördüğümüz şekilde bu kadar kalın bükebilen aşırı bir kuvvet söz konusu" dedi.

Videoyu çeken su altı insansız hava aracına pilotluk yapan Larsen, ayrıca 'borunun etrafındaki deniz tabanında çok büyük bir etki' görülebileceğini belirtti.

Neler oldu?

İsveçli deprem uzmanları, Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı güzergahlarında 26 Eylül Pazartesi günü, iki şiddetli patlama tespit etmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Akım doğalgaz boru hattında yaşanan olayları devlet terör eylemi olarak niteleyerek "Böylesine eşsiz bir eylem, devlet terörü eylemi diyebiliriz, ciddi bir uluslararası soruşturma yapılmadan geçiştirilemez ve geçiştirilmemeli. Elbette bu soruşturma kapsamında işbirliğine de ihtiyaç var" demişti.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, Rusya’nın, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarındaki patlamalar bağlamında çıkarlarını koruma amacıyla Uluslararası Adalet Divanı veya Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’ne başvurabileceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği de Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığının altını çizmişti. Daha sonra İsveç, bunun sabotaj kaynaklı olduğunu doğrulamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI