radyobir
radyobir

Kuzey Akım hatlarına saldırı emrini CIA Direktörü verdi

ABD'de duayen gazeteci olarak kabul edilen Seymour Hersh, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik saldırıların emrini ABD Merkezi Haberalma (CIA) Direktörü Willam Burns'ün verdiğini belirtti.

09 Şubat 2023 06:23 | Kategori: ABD

Pulitzer ödüllü 85 yaşındaki Hersh, bir kaynağına dayanarak Substack adlı sitesinde yer verdiği haberinde, CIA'nin sabotaj hazırlama çalışma grubunun üyelerinin Kuzey Akım boru hatlarına yönelik operasyon emrini doğrudan Direktör Burns'ten aldığını aktardı.

Hersh, "ABD'li dalgıçlar, 2022 yazında NATO tatbikatı 'Baltops' sırasında Kuzey Akım hatlarının altına patlayıcılar yerleştirdi ve Norveçliler bunları üç ay sonra aktive etti. ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı, dokuz aydan fazla süren gizli görüşmelerin ardından Kuzey Akım'a sabotaj düzenlenmesine karar verdi" ifadelerini kullandı.

Hersh, ABD'nin Kuzey Akım sabotajlarını Almanya'nın Ukrayna'ya yardım sunulmasını istemeyeceğinden çekindiği için gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Hersh, "Avrupa, ucuz doğalgaz sağlayan boru hatlarına bağımlı haldeyken Washington, Almanya gibi ülkelerin Rusya'nın kazanması için gereken para ve silahları Ukrayna'ya sağlamaya istekli olmayacağından çekiniyordu" diye ekledi.

1969'da Vietnam Savaşı esnasında gerçekleşen My Lai Katliamı'nı ve ABD ordusu tarafından katliamı örtme çabalarını ortaya çıkaran Hersh, bu haberiyle 1970 yılında Pulitzer'e layık görülmüştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI